ΑΘΗΝΑ
13:40
|
25.04.2024
Ο επιχειρηματίας και ακτιβιστής εξακολουθεί να κρατείται εδώ και 1.000 μέρες χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να προχωρήσουν στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία, φιλάνθρωπου και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ζητά η διπλωματία των ΗΠΑ από τις τουρκικές αρχές, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται εδώ και 1.000 μέρες χωρίς να έχει καταδικασθεί, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία.

“Ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή μολονότι δεν έχει καταδικαστεί για απολύτως τίποτε”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμνεντ, Κέιλ Μπράουν.

“Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και στο κράτος του δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (…) ενόσω θα συνεχίζεται μια δίκαιη, διαφανής και ταχεία διαδικασία για τη διευθέτηση της υπόθεσής του” διεμήνυσε.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, που αφιερώθηκε σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, είναι ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης υποστήριξης των τεχνών και του διαπολιτισμικού διαλόγου Anadolu Kültür και μια σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από τον Ταγίπ Ερντογάν ότι “επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας”.

Η παράνομη φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις και παράνομες κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί.

Ο 62χρονος Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Τουρκικό δικαστήριο τον απάλλαξε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, συνελήφθη ξανά την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά την αθώωσή του, στο πλαίσιο νέας έρευνας για κατασκοπεία, που συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ο Οσμάν Καβαλά, παραμένει φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση για την κατηγορία της “απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης” και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν τη δίωξη του Καβαλά καθαρά πολιτική. Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #freeOsmanKavala.

“Πιστεύω ότι ο Οσμάν εκτιμούσε πάντοτε την αξία των πρωτοβουλιών των πολιτών για το κοινό καλό”, δηλώνει η Εμμα Σίνκλερ-Γουέμπ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch.

“Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα πραξικόπημα. Είναι εξοργιστικό να γίνεται στόχος σε ένα ακατανόητο πολιτικό παιγνίδι”.

Ο Οσμάν Καβαλά “υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά μετρημένος και σωστός. Στον αντίποδα της παράλογης εικόνας που δίνουν γι΄αυτόν”, υπογραμμίζει ο Αντριου Γκάρντενερ, της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο “κόκκινος” δισεκατομμυριούχος

Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.

Γεννημένος το 1957 στο Παρίσι, ακολούθησε σπουδές Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πριν αναλάβει τη ηνία της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1982. Ωστόσο, σταδιακά αφιερώθηκε στον εκδοτικό τομέα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το 1982, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Iletisim, έναν από τους εγκυρότερους της χώρας, με βιβλία και περιοδικά αφιερωμένα στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Το Ιδρυμα Anadolu Kültür, που ίδρυσε το 2002, επέτρεψε στην τουρκική κοινωνία να συζητήσει δύσκολα θέματα όπως η αρμενική γενοκτονία, μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων.

“Δεν ξέρω πόσες φορές μετέφερα μαζί του καρέκλες κατά την προετοιμασία των εγκαινίων μιας έκθεσης”, δηλώνει η Ασένα Γκιουνάλ, διευθύντρια του Anadolu Kültür.

Για την υποδοχή εκθέσεων ο Οσμάν Καβαλά μετέτρεψε μια πρώην αποθήκη καπνού που κληρονόμησε σε πολιτιστικό κέντρο που σήμερα ονομάζεται Ντεπό.

“Δεν τον είδα ποτέ να απορρίπτει κάποιον που ερχόταν με μία ενδιαφέρουσα ιδέα, είτε στον λογοτεχνικό είτε στον κινηματογραφικό τομέα”, τονίζει η Ασένα Γκιουνάλ.

Ο Οσμάν Καβαλά εργάσθηκε για μία “καλύτερη Τουρκία”, χωρίς φυλετικές ή και πολιτικές διακρίσεις, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που η τουρκική κοινωνία παραμένει πολωμένη απέναντι σε καυτά θέματα όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους ή το κουρδικό ζήτημα.

Παρόλα αυτά, ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο “κόκκινος δισεκατομμυριούχος”, συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι είναι “ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία” και ότι “χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες”.

“Εχουμε 1.000 ημέρες βιασμού της ζωής μας. Η μητέρα του συζύγου μου έχει περάσει τα 90 και δεν ξέρει αν θα μπορέσει κάποια μέρα να ξαναδεί τον γιο της”, δήλωσε η σύζυγος του Οσμάν Καβαλά, Αϊσέ Μπουγκρά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σάββατο.

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει τις κατηγορίες κατά του πελάτη μου” υπογράμμισε το Σάββατο ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντσού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα