ΑΘΗΝΑ
21:39
|
06.06.2023
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κατηγορεί το ΔΝΤ ότι υπόσχεται δάνεια με "αντάλλαγμα" την επιβολή αυστηρού lockdown.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους τελευταίους μήνες, τεράστια ποσά έχουν αποδοθεί σε διάφορα κράτη από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως δάνεια “ανακούφισης” από την κρίση του Covid-19. Μια σοβαρή καταγγελία από τον πρόεδρ της Λευκορωσίας, Αλεκσάντερ Λουκασένκο, φέρνει στο φως τους σκανδαλώδεις όρους αυτών των “ανακουφιστικών” δανειοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Λουκασένκο καταγγέλει ότι τα πακέτα βοήθειας αποδίδονται με τον όρο ότι η χώρα που θα τα δεχτεί θα μπει σε αυστηρό lockdown, θα ακολουθήσει στην αντιμετώπιση του ιού στρατηγική ανάλογη της Ιταλίας και -κυρίως- θα αλλάξει την οικονομική της πολιτική με τρόπο που ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας χαρακτηρίζει “απαράδεκτο”.

Οι αποκαλύψεις του Λουκασένκο μεταφέρονται από το εθνικό πρακτορείο BelTA της Λευκορωσίας. Στο σχετικό ρεπορτάζ, ο Λουκασένκο φέρεται να αναλύει σε συνεργάτες του τα δεδομένα της δανειοδότησης ύψους 940 εκατομμυρίων δολαρίων που περιμένει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί όρους που θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα.

“Μας ζητούν, για παράδειγμα, να μιμηθούμε την Ιταλία. Εγώ δεν θέλω να δω τη Λευκορωσία να βιώνει αυτά που βίωσε η Ιταλία. Εδώ είναι η δική μας χώρα και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με τον δικό μας τροπο”, φέρεται να σχολιάζει ο Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, η Παγκόσμια Τράπεζα “είναι έτοιμη να μας χρηματοδοτήσει με ένα ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά μας είχε υποσχεθεί. Είναι ευχαριστημένη από την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε τον ιό και έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας της χώρας να της αναλύσει το πώς το καταφέραμε”. Παρόλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “Συνεχίζει να απαιτεί από εμάς να επιβάλουμε αυστηρή καραντίνα, να απομονωθούμε, να κλείσουμε την οικονομία και να δίνουμε επιδόματα αντί για μισθούς. Όλα αυτά είναι απαράδεκτες ανοησίες. Δεν θα χορέψουμε στο ρυθμό κανενός”.

Ως γνωστόν, η Λευκορωσία είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπήκαν σε αυστηρό lockdown. Στην πραγματικότητα, η ζωή στη χώρα συνεχίστηκε κανονικά – ακόμα και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στην ώρα του, χωρίς καμία διακοπή.

Ο Λουκασένκο δεν είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταγγέλλει τους διεθνείς φορείς για τη στάση τους στην πανδημία του κορονοϊού. Ήδη από τα μέσα Μαΐου, ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης έχει κατηγορήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για απόπειρα δωροδοκίας του, προκειμένου να σαμποτάρει τη διανομή στη χώρα μιας φόρμουλας με εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα κατά του Covid-19.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η Τανζανία και το Μπουρούντι έκλεισαν τα τοπικά γραφεία του ΠΟΥ μετά από “ασφυκτικές πιέσεις και σκληρές παρεμβάσεις” που επιχειρούσε ο Οργανισμός σε κρατικά και εθνικά ζητήματα.

Πηγή: ZeroHedge.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα