ΑΘΗΝΑ
13:35
|
24.04.2024
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανακοίνωσε την αναστολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι σεισμογραφικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Καλίν διευκρίνισε ότι η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθεί το Oruc Reis ανήκει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις διαφιλονικούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο” δήλωσε, μιλώντας στο CNN Turk.

“Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ελάτε να λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα. Δεν θα έχει αποτέλεσμα η χρήση της υποψηφιότητάς (της Τουρκίας) στην ΕΕ ως μέσο πίεσης” συνέχισε ο Καλίν.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis από τα ξημερώματα της Τρίτης, έχει δέσει μέσα στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ παράλληλα, έχουν αποσυρθεί τα τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί για έρευνες νοτιανατολικά του Καστελόριζου μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης, ότι από σήμερα ξεκινά και η απόσυρση κάποιων μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

ο Καλίν παραδέχτηκε επίσης ότι “ο ρόλος της κ. Μέρκελ υπήρξε εποικοδομητικός”, αλλά διέψευσε τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που υποστήριζαν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν “στα όρια του πολέμου”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα