ΑΘΗΝΑ
02:22
|
25.04.2024
Σε ηλικία 93 ετών πέθανε η Γαλλίδα δικηγόρος, πολιτικός και συγγραφέας Ζιζέλ Χαλιμί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 93 ετών πέθανε η Γαλλίδα δικηγόρος, πολιτικός και συγγραφέας Ζιζέλ Χαλιμί. Γεννημένη το 1927 στην Τυνησία η Χαλίμι συνέδεσε τη ζωή της με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας αλλά και το αντιπολεμικό κίνημα

Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Παρίσι και φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Από την αρχή της καριέρας της έθεσε τις ικανότητές της στην υπηρεσία των αγωνιστών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας(FLN), όπως της Ντζαμίλα Μπουπασά που κατηγορείτο για την τοποθέτηση βόμβας στο Αλγέρι, και η οποία είχε υποστεί βιασμό και βασανιστήρια προκειμένου να αποσπαστεί η ομολογία της.

Το 1971 ιδρύει την οργάνωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση “Choisir la cause des femmes” μαζί με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Ζαν Ροστάν, μεταξύ άλλων. Το όνομά της το 1971 συμπεριλήφθηκε σε αυτό 342 άλλων που ενημέρωναν σε ανοικτή επιστολή για την προσωπική εμπειρία τους στην άμβλωση.

Κέρδισε όμως φήμη εντός και εκτός Γαλλίας κατά τη διάρκεια της εμβληματικής δίκης “του Μπομπινί”, όταν υπερασπίστηκε μια ανήλικη που κατηγορείτο ότι προχώρησε σε έκτρωση έπειτα από βιασμό. Πετυχαίνει την αθώωση της νεαρής γυναίκας Μαρί Κλερ Σεβαλιέ και καταφέρνει να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία, στις αρχές του 1975.

Το 1981 εκλέχθηκε ως συνεργαζόμενη ανεξάρτητη βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και πέτυχε την ψήφιση της χρηματοδότησης της εθελοντικής διακοπής της κύησης αν και σταδιακά αποστασιοποιήθηκε από τις πολιτικές του κόμματος μετεκλογικά. Τα έτη 1985 και 1986 θα είναι η πρέσβειρα της Γαλλίας στην UNESCO,ενώ το 1998 θα είναι ένα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης ATTAC (Ένωση για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και για τη δράση των πολιτών).

Μητέρα τριών υιών η Χαλιμί είχε αναρωτηθεί το 2019 στο πλαίσιο συνέντευξής της στη LeMonde “πως η εκμετάλλευση των γυναικών και η αδικία που τους επιβάλλεται δεν προκαλεί γενική εξέγερση” και είχε δηλώσει πως θα ήθελε μια κόρη ώστε να της δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσει τις φεμινιστικές τις πεποιθήσεις.

Πηγές: France24, Αθήνα 9.84

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα