ΑΘΗΝΑ
20:47
|
19.05.2022
Πολλές γειτονικές χώρες της Αφρικής ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Μαλί, Μπουμπού Σισέ, προέτρεψε τους πολιτικούς αντιπάλους να επανεξετάσουν την ίδρυση μιας νέας κυβέρνησης ενότητας την Τρίτη, μετά την απόρριψή τους από την πλευρά τους του πιο πρόσφατου συμβιβασμού που προτάθηκε ώστε να εξουδετερώσει την συνεχώς αυξανόμενη πολιτική κρίση.

Αν και παραμένει σταθερά αρνητικός στο ενδεχόμενο παραίτησης του Προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τους αντιπάλους, τους παρότρυνε να συμμετάσχουν στο σχέδιο που υποστηρίχθηκε από την ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα) και να αποφευχθούν περαιτέρω διαφωνίες.

Aλλά η δημόσια έκκληση συναντήθηκε με μια ακόμη απόρριψη από το αντιπολιτευτικό Κίνημα της 5ης Ιουνίου που συνεχίζει να επιμένει ότι, τώρα περισσότερο από ποτέ, προέχει η απομάκρυνση του Κεϊτά. Η ετερόκλητη συμμαχία ομάδων της αντιπολίτευσης και θρησκευτικών ηγετών έχει για άτυπο ηγέτη της τον Μουσουλμάνο κληρικό Ιμπραήμ Ντίκο, προσωπικότητα μεγάλης επιρροής.

Αν και η δυσαρέσκεια για τα οικονομικά δεινά της χώρας, η διαφθορά και η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας είναι τα κύρια αίτια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα, η αφορμή για την τρέχουσα κρίση ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Απρίλιο να ανατρέψει τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών για 31 έδρες, μια κίνηση που είχε αποτέλεσμα οι υποψήφιοι με το κόμμα του Κεϊτά να επανεκλέγονται.

Πολλές γειτονικές χώρες της Αφρικής ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα και το ενδεχόμενο την αστάθεια να εκμεταλλευτούν τζιχαντιστικές ομάδες που δρούν στο βόρειο Μάλι.

Πηγές: Africanews, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα