ΑΘΗΝΑ
17:51
|
26.04.2024
Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου λόγω κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διάψευση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το βράδυ της Τρίτης 29/7, ανακοινώνοντας ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει την τέλεσή της, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λίγες ώρες μετά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Ερντογάν.

“Θα ήθελα να ανακοινώσω τα καλά νέα ότι οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά, η οποία διακόπηκε λόγω των έργων αναστήλωσης” είχε δηλώσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει τα εξής:

“Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου.

Τοῦτο φέρον εἰς γνῶσιν τῶν ἐνδιαφερομένων τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐπικαλεῖται ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί πάντας τήν χάριν καί τήν ἄμαχον προστασίαν τῆς Παναγίας τῆς Σουμελιώτισσας”.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει “την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας”.

Τζαμί και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Παράλληλα με τα μηνύματα Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά, άνοιξε για το κοινό ως τζαμί και ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπαζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.

Το 2018 άρχισαν εργασίες αποκατάστασης στο κτήριο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ενώ στα εγκαίνια δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ.

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπως και της Κωνσταντινούπολης, φημίζεται για τις μοναδικές της εικονογραφίες της εποχής των Κομνηνών οι οποίες καλύφθηκαν επίσης με παραβάν και κουρτίνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα