ΑΘΗΝΑ
07:31
|
25.04.2024
O Αβατίφ Καστσάς φυλακίστηκε για έξι μήνες επειδή μοιράστηκε ένα καρτούν στο διαδίκτυο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί ακτιβιστές απευθύνουν έκκληση στις αρχές του Μαρόκου για την ακύρωση της καταδίκης άνδρα που συνελήφθη τον Μάιο για ανάρτηση στο Facebook που θεωρήθηκε βλάσφημη από τις μαροκινές αρχές.

O Αβατίφ Καστσάς φυλακίστηκε για έξι μήνες επειδή μοιράστηκε ένα καρτούν στο διαδίκτυο. Πέραν της φυλάκισης ο υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 3000 ντιράμ( 327 δολάρια ΗΠΑ) για κοινοποίηση στον προσωπικό του λογαριασμό σατιρικής απεικόνισης του Προφήτη Μωάμεθ. Ο άνδρας προσήχθη με την κατηγορία της προσβολής του Ισλάμ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της οργάνωσης Διεθνής Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση, Κασίμ αλ Γκαζάλι, “ ένα κύριο αίτημα της Αραβικής Άνοιξης και ειδικά της νεολαίας που κατέκλυσε τους δρόμους της χώρας στις διαδηλώσεις του 2011 ήταν η ελευθερία λόγου και σκέψης, γεγονός αναντίστοιχο με τα όσα κάνει η ισλαμιστική κυβέρνηση παραβιάζοντας το Σύνταγμα.”

Άρθρο του Ποινικού Κώδικα που εισήχθη το 2016 στη νομοθεσία προβλέπει ποινές από έξι μήνες ως δύο έτη για όποιον προσβάλει την ισλαμική θρησκεία ή τον μονάρχη, ανατρέποντας το πνεύμα του Συντάγματος του 2011 που θεωρήθηκε φιλελεύθερο και κοσμικό τόλμημα για τα δεδομένα της χώρας.

Τον Μάιο, ο Μαροκινός ηθοποιός Ραφίκ Μπουμπέρ συνελήφθη μετά την εμφάνιση ενός βίντεο όπου έκανε παρατηρήσεις για το Ισλάμ που οι αρχές θεώρησαν πως εμπίπτουν στην κατηγορία περί βλασφημίας. Ο Μπουμπέρ αφέθηκε ελεύθερος αφού έκανε δημόσια συγγνώμη και πλήρωσε πρόστιμο 500 δολαρίων.

Πηγές: The New Arab, Wikipedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα