Η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε το 2013 από τον ΟΗΕ ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων” προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη για την λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης αυτών των ειδεχθών και εγκληματικών εμπορικών συναλλαγών.
Η εμπορία ανθρώπων (trafficking), έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την στρατολόγηση παιδιών και άλλες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησηςτων θυμάτων όπως την αφαίρεση των ζωτικών οργάνων τους με σκοπό το παράνομο εμπόριό τους.
Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, 800.000 εκ των οποίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που πλήττει κάθε περιοχή του κόσμου. Περίπου το 72% των θυμάτων που εντοπίζονται είναι γυναίκες και κορίτσια ενώ το ποσοστό των παιδιών θυμάτων υπερδιπλασιάστηκε από το 2004 έως το 2016, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Τα περισσότερα θύματα που εντοπίζονται διακινούνται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα διακινούνται επίσης με σκοπό την καταναγκαστική εργασία, τη στρατολόγηση παιδιών στρατιωτών και άλλες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης” αναφέρεται στο μήνυμα που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας.
“Οι ένοπλες συγκρούσεις, ο εκτοπισμός, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές και η φτώχεια επιδεινώνουν τα τρωτά σημεία και την απελπισία που επιτρέπουν την άνθηση της εμπορίας. Οι μετανάστες στοχοποιούνται.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στη θάλασσα, σε ερήμους και σε κέντρα κράτησης, στα χέρια διακινητών και λαθρεμπόρων μεταναστών που εκτελούν τις τερατώδεις και ανελέητες εμπορικές συναλλαγές τους” υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες.
“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων τιμά αυτούς που πρώτοι συνέβαλαν στον τερματισμό του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων: τους αστυνομικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους επαγγελματίες υγείας, το προσωπικό των ΜΚΟ και πολλούς άλλους στον κόσμο, που εργάζονται για την προστασία των ευάλωτων” σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
“Όπως οι ήρωες της πρώτης γραμμής που σώζουν ζωές και στηρίζουν τις κοινωνίες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έτσι κι αυτοί κρατούν σε λειτουργία τις ζωτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης εντοπίζοντας τα θύματα, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, την υγεία, την κοινωνική βοήθεια και προστασία και την πρόληψη περαιτέρω κακοποίησης και εκμετάλλευσης” τονίζει.
“Τους ευχαριστώ και προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να υποστηρίξουν το έργο τους, μεταξύ άλλων και μέσω του Εθελοντικoύ Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων” συνεχίζει ο κ. Γκουτέρες.
“Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε και ενέτεινε πολλές παγκόσμιες ανισότητες, δημιούργησε νέα εμπόδια στο δρόμο της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και άφησε εκατομμύρια άτομα εκτεθειμένα σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, αναγκαστικών γάμων και άλλων εγκλημάτων” υπογραμμίζει.
“Με βάση προηγούμενες περιόδους υφέσεων, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν πληρωμένη εργασία μετά από μία κρίση και η επαγρύπνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια τέτοια περίοδο” προσθέτει.
“Αλλά η καθημερινή αδιαφορία για την κακοποίηση και την εκμετάλλευση γύρω μας έχει επίσης βαρύ αντίτιμο. Πράγματι, από τον κατασκευαστικό τομέα έως την παραγωγή τροφίμων και τα καταναλωτικά αγαθά, αμέτρητες επιχειρήσεις επωφελούνται από τη δυστυχία.
Η πολυμερής δράση έχει κάνει βήματα προόδου, μεταξύ άλλων μέσω της Σύμβασης του Παλέρμο και του Πρωτοκόλλου για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν τους απαραίτητους νόμους σε εφαρμογή και ορισμένες χώρες κατέγραψαν πρόσφατα τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις για την εμπορία ανθρώπων.
Ωστόσο πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να οδηγηθούν τα διακρατικά δίκτυα διακίνησης στη δικαιοσύνη και, κυρίως, για να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα εντοπίζονται και έχουν πρόσβαση στην προστασία και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Οι Στόχοι για την Βιώσιμη Ανάπτυξηπεριλαμβάνουν σαφείς στόχους για την πρόληψη της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης, την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας και της παιδικής εργασίας.
Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ας επαναλάβουμε τη δέσμευση μας να σταματήσουμε τους εγκληματίες από την αδίστακτη εκμετάλλευση ανθρώπων για το κέρδος και να βοηθήσουμε τα θύματα να ξανακτίσουν τη ζωή τους” καταλήγει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ομιλία Σακελλαροπούλου στη Βουλή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις τρεις το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των επιτροπών όπου αναμένεται να μιλήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην κοινή συνεδρίαση μετέχουν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.