ΑΘΗΝΑ
05:34
|
19.04.2024
Κινεζικό διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε για τον Άρη, με την Κίνα να θέτει ήδη τους επόμενους στόχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη 23.7.2020, στην επαρχία Χαϊνάν, η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς το πρώτο διαστημόπλοιο για τον Άρη, το οποίο προβλέπεται να προσγειωθεί στον πλανήτη τον Μάρτιο του 2021. Η αποστολή Τιανγουέν–1 στοχεύει να τεθεί το διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον Άρη, να προσεδαφιστεί και να απελευθερώσει όχημα εξερεύνησης, που θα παραμείνει στον πλανήτη για 90 ημέρες, προκειμένου οι επιστήμονες να αντλήσουν σχετικά δεδομένα (μορφολογία, γεωλογία, κλίμα, ατμόσφαιρα, μαγνητικά πεδία, εσωτερική δομή).
Η προσγείωση, για την οποία διεξάγονται πειράματα από το 2019, συνιστά τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη πρόκληση του εγχειρήματος. Το πιθανότερο σημείο προσγείωσης είναι η πεδιάδα Utopia Planitia και εφόσον είναι επιτυχής, θα απελευθερωθεί στον Άρη το οχημα προσεδάφισης και εξερεύνησης, ενώ το διαστημόπλοιο τροχιάς θα είναι ενεργό για ένα αρειανό έτος, λειτουργώντας ως σημείο επικοινωνίας με το όχημα προσεδάφισης. Αναμένεται να είναι η πρώτη επιτυχημένη κινεζική αποστολή, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε το 2011 σε συνεργασία με τη Ρωσία, δεν ολοκληρώθηκε.
Επόμενο στόχο του προγράμματος αποτελεί η εκ νέου αποστολή ανιχνευτή, το 2030, προκειμένου να συλλέξει δείγματα και να τα μεταφέρει στη Γη, ενώ, ως απώτερος στόχος τίθεται η προσγείωση ανθρώπων στον Άρη μακροπρόθεσμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα