ΑΘΗΝΑ
14:54
|
06.06.2023
Το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "όχι" στην προσθήκη του ονόματος του μεγάλου αγωνιστή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Όχι” στην προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το naxostimes.gr.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση μετά από αίτημα και εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει πλειοψηφικά να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία “Μανώλης Γλέζος”.

Την αντίθεσή της στην παραπάνω εισήγηση εξέφρασε σύσσωμη η παράταξη του Δημήτρη Λιανού, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βούλα Μαργαρίτη.

Υπέρ της προσθήκης της προσωνυμίας “Μανώλης Γλέζος” στο ΓΕΛ τάχθηκαν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας “Μαζί Αλλάζουμε” του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και “Δύναμη Δημιουργίας” του Βασίλη Βρούτση. Στη συνεδρίαση απόντες ήταν οι κ.κ. Μανώλης Κορακίτης (της παράταξης του κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου) και Γιάννης Μαράκης (της παράταξης του κ. Βρούτση).

Έχει ήδη τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ήδη τιμηθεί από το δημοτικό συμβούλιο με τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε την ημέρα του θανάτου του αλλά και με τη στήριξη της υποψηφιότητας του μεγάλου αγωνιστή για το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Τόνισε επίσης, ότι “δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε με πολιτικά πρόσωπα το ΓΕΛ”, σημειώνοντας ότι οι εισηγήσεις τόσο του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Νάξου όσο και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ήταν αρνητικές στο να προστεθεί η προσωνυμία “Μανώλης Γλέζος”.

Εξάλλου όπως σημέιωσε, το Λύκειο Νάξου είναι “ιδιοκτησία” του δήμου και ο δήμος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο για τυχόν προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του.

Θέλει χρόνο να ωριμάσει η προσωνυμία

“Σήμερα δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για να μπει καμία προσωνυμία” σημείωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Εμφανές ήταν το γεγονός ότι ο κ. Λιανός θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση για το όνομα του Μανώλη Γλέζου και προκειμένου να μην πει “όχι” η παράταξή του, εισηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει γενικότερα για το αν θα προστεθεί προσωνυμία στον τίτλο του ΓΕΛ ή όχι.

“Θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο” είπε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου, να έχει “επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία” το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία.

Θα προτιμούσαν ομόφωνη αποφαση

“Συζητάμε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα” σημείωσε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να “προσβάλει το όνομα του Μανώλη Γλέζου”. Όπως είπε, η παράταξη του είναι σύσσωμα σύμφωνη με την προσθήκη της προσωνυμίας ‘Μανώλης Γλέζος’ στον τίτλο του ΓΕΛ Νάξου αλλά αυτό που ο ίδιος θα επιθυμούσε θα ήταν ομοφωνία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που αρμόζει στην προσωπικότητα μια παγκοσμίου αναγνωρισμένης προσωπικότητας”.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν όλου του κόσμου

“Το σχολείο πρέπει να ονομαστεί ‘Μανώλης Γλέζος’. Ο Μανώλης Γλέζος ήταν όλου του κόσμου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η προσθήκη προσωνυμίας στις σχολικές μονάδες με αποφάσεις των Σχολικών συμβουλίων και σ’ αυτήν περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι προσωνυμίες που προτείνονται δηλαδή η προσθήκη προσωνυμίας θα είναι δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα” σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Βασίλης Βρούτσης.

“Τι πιο όμορφο και πιο συμβολικό να δοθεί το όνομα στο Λύκειο της Νάξου, που οι μαθητές βρίσκονται σε μία ηλικία που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους να δοθεί το όνομα ενός αγωνιστή που σε τόσο κοντινή ηλικία με αυτούς ρίσκαρε τη ζωή του για μία τεράστια αντιστασιακή πράξη και να εμπνέονται από αυτήν αλλά και όλη του τη ζωή. Γιατί τέτοιους νέους θέλουμε να έχουμε. Νέους που δεν σταματούν να αγωνίζονται” υπογράμμισε.

Πηγή: naxostimes.gr.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα