ΑΘΗΝΑ
15:24
|
26.04.2024
1000 στρατιώτες των ΗΠΑ και μια διοικητική δομή θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, δήλωσε ο υπουργός άμυνας της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες και μια δομή διοίκησης για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, σύμφωνα με δήλωση του Πολωνού υπουργού άμυνας, Μαριούς Μπβάστσακ.

“Τουλάχιστον χίλιοι νέοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη χώρα μας”, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, Μαριούς Μπβάστσακ, συμπληρώνοντας ότι “θα έχουμε στην Πολωνία μια διοίκηση αμερικανικού σώματος. Αυτή η διοίκηση θα διαχειρίζεται τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σύνολο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ”, και θα είναι “το πιο σημαντικό κέντρο διοίκησης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή μας”.

Η δήλωση του Πολωνού υπουργού έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ για την αποχώρηση περίπου 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Μπβάστσακ, Βαρσοβία και Ουάσινγκτον ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για μια διακήρυξη στρατιωτικής συνεργασίας και “σύντομα, θα υπογράψουμε με τους Αμερικανούς την τελική συμφωνία για τη μόνιμη παρουσία του αμερικανικού στρατού”, δήλωσε με ικανοποίηση.

Ο Μπβάστσακ διευκρίνισε πως ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στην Πολωνία είχε καταγραφεί στις διακηρύξεις που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών τον περασμένο χρόνο.

Ο αρχηγός του πολωνικού κράτους Αντρέι Ντούντα μετέβη στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσινγκτον όπου έγινε δεκτός από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τετάρτη 29/7, ο Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως από τους περίπου 34.500 στρατιώτες που βρίσκονται τώρα στη Γερμανία, περίπου 6.400 θα επαναπατριστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλοι 5.600 θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, από τους οποίους περίπου 2.000 στο Βέλγιο και στην Ιταλία.

Ο Έσπερ δήλωσε ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου και αναπροσαρμογών των σχεδιασμών των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. «Μετακινούμε τα σύνορα ανατολικά, εκεί που είναι οι πιο νέοι μας σύμμαχοι», είπε συγκεκριμένα. Μερικά λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρθωσε, λέγοντας πως η αποχώρηση οφείλεται στην άρνηση της Γερμανίας να “πληρώσει περισσότερα”.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη (Eucon), που τώρα έχει τη βάση της στη Στουτγκάρδη, θα μετακομίσει στη Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται η διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Πηγή: AΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα