ΑΘΗΝΑ
04:58
|
26.04.2024
Το Μπενίν γιορτάζει το Σάββατο, 1η Αυγούστου, την εξηκοστή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μπενίν γιορτάζει το Σάββατο, 1η Αυγούστου, την εξηκοστή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Η χώρα, γνωστή ως το 1975 με το όνομα “Δημοκρατία της Δαχομέης”, κέρδισε την πλήρη ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία (η οποία διατηρούσε τη χώρα σε καθεστώς αποικίας από το 1894 μέχρι το 1958) το 1960, έτος κατά το οποίο 17 αφρικανικές χώρες κέρδισαν το δικαίωμα στην πλήρη αυτοδιάθεση (μεταξύ τους το Τόγκο, η Νιγηρία, η Σενεγάλη).

Αν και η μετάβαση από το αποικιακό καθεστώς στην ανεξαρτησία θεωρείται μια από τις ειρηνικές στην ιστορία της Αφρικής, η χώρα δοκιμάστηκε τις επόμενες δεκαετίες από στρατιωτικά πραξικοπήματα τη δεκαετία του ’60 για να βιώσει τον σοσιαλιστικό πειραματισμό τις επόμενες δύο δεκαετίες επί διακυβέρνησης του Ματιέ Κερέκου, πριν επανέλθει το 1990 στην οικογένεια των αστικών δημοκρατιών.

Οι επετειακές εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Μπενίν, αλλά καθώς η πανδημία COVID 19 εξακολουθεί να μαίνεται, στην πρωτεύουσα Κοτονού απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ οι εορτασμοί θα είναι πολύ περιορισμένοι και θα περιλαμβάνουν την μετάδοση μουσικών και τηλεοπτικών αφιερωμάτων.

Πηγές: Africanews, Wikipedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα