ΑΘΗΝΑ
07:45
|
28.06.2024
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να αντισταθούν στις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαντώντας στις επιπλέον κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, απέκλεισε σήμερα (31/7) την περίπτωση συνομιλιών με την Ουάσινγκτον αναφορικά με το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς να αντισταθούν στις σκληρές αμερικανικές πιέσεις.

“Οι σκληρές κυρώσεις της Αμερικής στο Ιράν έχουν στόχο να οδηγήσουν σε κατάρρευση την οικονομία μας… Ο στόχος τους είναι να περιορίσουν την επιρροή μας στην περιοχή και να σταματήσουν τις πυραυλικές και πυρηνικές μας δυνατότητες”, διεμήνυσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

“Βασιζόμενοι στις εθνικές μας δυνατότητες και μειώνοντας την εξάρτησή μας από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στην πίεση της Αμερικής” κατέληξε.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

“Προκάλεσαν πλήγμα στην οικονομία του Ιράν με κενές υποσχέσεις”, στηλίτευσε στην ομιλία του.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Σημειώνεται, ότι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες, ότι επεκτείνει τη λίστα των κυρώσεων κατά του Ιράν, περιλαμβάνοντας 22 επιπλέον υλικά, που χρησιμοποιούνται, όπως κρίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ιρανικά πυρινικά και βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα.

“Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθορίζει 22 συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιούνται σε  πυρηνικά, στρατιωτικά ή βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα του Ιράν. Εκείνοι που προμηθεύουν αυτά τα υλικά στο Ιράν, θα μπορούν πλέον να δεχθούν κυρώσεις, σύμφωνα με την Ενότητα 1245 του Νόμου για την Ελευθερία του Ιράν” δήλωσε ο Πομπέο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η κατασκευαστική εταιρεία του Ιρανικού στρατού και πολλές από τις θυγατρικές, εξακολουθούν να βρίσκονται σε λίστα με κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, με τον ισχυρισμό πως ‘συμμετείχαν άμεσα στην κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντόου’.

“Ως αποτέλεσμα αυτής της επιμονής του ιρανικού στρατού, κάθε μεταφορά συγκεκριμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένου του γραφίτη ή των ακατέργαστων ή ημιτελών μετάλλων, προς ή από το Ιράν για χρήση σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα του Ιράν παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων” ξεκαθάρισε στη δήλωσή του.

Στις αρχές του Ιουλίου, η Τεχεράνη υπέβαλε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Ουάσινγκτον στη χώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι η οικονομία της χώρας εξαρτάται από το πετρέλαιο και ότι οι κυρώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ιράν, να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ρωσικές και κινεζικές αντιδράσεις

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά ακόμη και ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ, προέτρεψαν την κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις εν μέσω της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Πομπέο ισχυρίστηκε πως οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν το Ιράν να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχάνι, εκτιμά ότι η οικονομική ζημία που υπέστη η χώρα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων, βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Τεχεράνη να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία για να περιοριστούν περαιτέρω οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, να σταματήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα και περιοριστεί η περιφερειακή επιρροή της ισλαμικής δημοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα