ΑΘΗΝΑ
19:43
|
25.04.2024

Εκατόν δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα, εκ των οποίων μόνον τα 9 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατόν δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα, εκ των οποίων μόνον τα 9 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα νέα κρούσματα, τα 12 είναι εισαγόμενα. Τα εξήντα (60) εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, τριάντα τρία (33) εκ των οποίων συνδέονται με δύο προσδιορισμένες εστίες.

Από το σύνολο των 4587 κρουσμάτων, 1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά,  εννέα (9) κρούσματα διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Τρία (3) ήταν εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, δεκαεννέα (19) κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τριάντα επτά (37) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, είκοσι τρία (23) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας και από ένα κρούσμα στην Πέλλα, την Αχαΐα και την Βοιωτία.  

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σχολίασε τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, γράφοντας:

«110 νέα κρούσματα σήμερα. 9 μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας. Ήταν αναμενόμενο όμως με τόση χαλαρότητα που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ. Τα καλά νέα είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες.

Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.

Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών».

Νέα notam για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που πριν από δέκα περίπου ώρες είχε εκδώσει αεροπορική οδηγία με την οποία ανέστειλε τις πτήσεις από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μέχρι τις 15 Αυγούστου, εξέδωσε νέα οδηγία, με την οποία επιτρέπονται οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, όμως μόνον προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα