ΑΘΗΝΑ
08:31
|
26.04.2024
Οι προσπάθειές του για αποκατάσταση έγιναν τόσο διάσημοι που έγινε ο αναμορφωτής του ιστορικού κέντρου της πόλης και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του κουβανικού…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Εουσέμπιο Λεάλ Σπένγκλερ, ο Κουβανός ιστορικός που επέβλεψε τη μετατροπή της Παλιάς Αβάνας από μια καταρρέουσα συνοικία σε αποικιακό τουριστικό αξιοθέατο, πέθανε σε ηλικία των 77 ετών, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.

Οι προσπάθειές του για αποκατάσταση έγιναν τόσο διάσημες που έγινε ο αναμορφωτής του ιστορικού κέντρου της πόλης και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του κουβανικού έθνους.

Γεννημένος στην Αβάνα στις 11 Σεπτεμβρίου 1942, ο Λεάλ έγινε ιστορικός της πόλης το 1967 και διείδε την σχέση ανάμεσα στην αναβίωση της ιστορικής περιοχής και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε.

Ο Λεάλ ήταν προσωπικός φίλος του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης της Αβάνας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Μέρος της αναμόρφωσης του ιστορικού κέντρου ήταν και η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου. Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Κουβανού ιστορικού εξέφρασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πηγές: Guardian, CNN Greece, Wikipedia, InHavana

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα