ΑΘΗΝΑ
07:54
|
25.04.2024
Ξεκίνησε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχή του Άμπου Ντάμπι.
Πυρηνικός σταθμός Μπαρακά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε και επισήμως σήμερα η λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην παράκτια περιοχή Αλ Ντάφρα του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο σταθμός εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος σταδιακής απεξάρτησης της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο και προώθησης νέων σημαντικών έργων υποδομών και ανάπτυξης με στόχο την παραγωγή του 75% του ηλεκτρισμού από πυρηνικούς σταθμούς και Ανανεώσιμες Πηγές ως το 2050.

Ο πυρηνικός σταθμός, που φέρει το όνομα Μπαρακά που θα πει “Ευλογημένος”, είναι ο πρώτος σταθμός ενέργειας στον αραβικό κόσμο και ο δεύτερος στην περιοχή του Περσικού Κόλπου μετά τον ιρανικό σταθμό Ενέργειας Μπουσέρ στο Νατάνζ.

Ο Σεΐχης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ ανακοίνωσε την επίσημη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα που θα οδηγήσει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 1400 MW επισημαίνοντας πως είναι «ο πρώτος πυρηνικός σταθμός για ειρηνικούς σκοπούς στο αραβικό κόσμο».

Το ενεργειακό συγκρότημα Μπαρακά που δημιουργήθηκε από την νοτιοκορεατική εταιρεία KEPCO τέθηκε αρχικά σε δοκιμαστική λειτουργία τον περασμένο Μάρτιο μετά από καθυστερήσεις περίπου τριών ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα