ΑΘΗΝΑ
13:21
|
26.04.2024

Τα αντιτιθέμενα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Τουρκίας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνουν τις τριβές ανάμεσα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αντιτιθέμενα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Τουρκίας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνουν τις τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες προκαλώντας σε τακτικό επίπεδο «πόλεμο» δηλώσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους αμφοτέρων πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των αραβικών χωρών απορρίπτοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χολούσι Ακάρ που είχε αποδοκιμάσει τις «κακοπροαίρετες ενέργειες των ΗΑΕ στη Λιβύη». «Δεν γίνεται διαχείριση σχέσεων με απειλές και δεν υπάρχει χώρος για αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή» τόνισε ο Α. Γκαργκάς με σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ

Η πολιτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη που στηρίζει ουσιαστικά τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ έρχεται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα που έχουν στοιχηθεί πίσω από τη διορισμένη «Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας» του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Οι συχνές αποδοκιμασίες Τούρκων αξιωματούχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντανακλούν, μεταξύ άλλων, την ανησυχία της Άγκυρας για περαιτέρω στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση του αντίπαλου στρατοπέδου του στρατηγού Χ. Χάφταρ στη Λιβύη καθώς είναι φανερό πως εάν επικρατήσει ο τελευταίος τότε θα περιοριστούν σημαντικά οι τουρκικές γεωπολιτικές φιλοδοξίες στη Λιβύη.

Θα πρέπει επίσης κανείς να επισημάνει το γεγονός πως η Τουρκία την ίδια ώρα αποφεύγει να επικρίνει τη στάση της Σαουδικής Αραβίας που επίσης στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς τις δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ.  Πιθανώς γιατί η Σαουδική Αραβία είναι η πλουσιότερη και ισχυρότερη από τις άλλες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα