ΑΘΗΝΑ
00:17
|
21.06.2021

Tο Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», που εδρεύει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ευθύνεται για την φονική βομβιστική επίθεση το […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», που εδρεύει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ευθύνεται για την φονική βομβιστική επίθεση το 2008 σε τζαμί  στην πόλη Σιράζ, όπου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από διακόσιους.

“Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος ηγείτο των ένοπλων επιχειρήσεων δολιοφθοράς εντός του Ιράν, βρίσκεται τώρα στα ισχυρά χέρια των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας» όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν,  επικαλούμενη μια ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το που ή πότε ο αρχηγός της οργάνωσης Tondar (“Κεραυνός” στα φαρσί) συνελήφθη.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άνθρωπος αυτός ενορχήστρωσε στις 12 Απριλίου του 2008 την βομβιστική επίθεση μέσα σε ένα κατάμεστο από πιστούς τζαμί στο Σιράζ που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 215.  H οργάνωση Tondar, είναι γνωστή ως Συνέλευση Βασιλείου του Ιράν και επιδιώκει να αποκαταστήσει τη μοναρχία του Ιράν, η οποία έληξε όταν ο Shah Mohammad Reza Pahlavi εγκατέλειψε τη χώρα το 1979 λίγο πριν την Ισλαμική Επανάσταση. Ο ιδρυτής της ομάδας εξαφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το Ιράν απαγχόνισε τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για την επίθεση το 2009 λέγοντας ότι είχαν διασυνδέσεις με την οργάνωση και ότι λάμβαναν εντολές από έναν Ιρανό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «πράκτορα της CIA» με στόχο την δολοφονία ενός υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα,  αναφέρει ότι η Tondar είχε σχεδιάσει κι άλλες «μεγάλες επιχειρήσεις» που απέτυχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τondar είχε σχεδιάσει να ανατινάξει ένα φράγμα στο Σιράζ, να πραγματοποιήσει επίθεση με «βόμβες κυανίου» σε μια έκθεση βιβλίου στην Τεχεράνη και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Άγνωστο παραμένει πώς το Ιράν συνέλαβε τον διαμένοντα στις ΗΠΑ Σαρμάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα