ΑΘΗΝΑ
14:21
|
19.04.2024
Συνελήφθη την Παρασκευή κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βραβευμένη Ζιμπαμπουανή συγγραφέας και υποψήφια για το λογοτεχνικό βραβείο Booker, Τσίτσι Νταγκαρέμπγκουα, συνελήφθη την Παρασκευή κατά τη διάρκεια διάλυσης αντικυβερνητικής διαδήλωσης από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες παρέμειναν στους δρόμους του Χαράρε, της πρωτεύουσας, και άλλων πόλεων αργά το βράδυ, διατάζοντας τους κατοίκους να μείνουν κατ’ οίκον.

Είχε ακολουθήσει την Πέμπτη η προειδοποίηση της Αστυνομίας πως όσοι παρευρεθούν στις διαδηλώσεις “θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι”, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης περιέγραψαν ως “ σχεδιασμένη εξέγερση”.

Πριν τη σύλληψή της η Νταγκαρέμπγκουα σε ανάρτησή της στο Twitter προέτρεψε σε δράση υπέρ της απελευθέρωσης φυλακισθέντων δημοσιογράφων. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η σύλληψη του δημοσιογράφου Χόπγουελ Τσινόνο, ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε σκάνδαλο το οποίο ενέπλεκε τον τέως υπουργό Υγείας.

Η πανδημική κρίση και οι οικονομικές της επιπτώσεις ήρθαν το τελευταίο διάστημα να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα πληθωρισμού και διαφθοράς που αντιμετωπίζει η φτωχή χώρα της Νότιας Αφρικής, με το πρόσωπο του Προέδρου Έμερσον Μανάγκουα να συγκεντρώνει την επίκριση των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μανάγκουα τον κατηγορούν πως εκμεταλλεύεται την συνθήκη του Covid-19 για να καταπνίξει τις αντιδράσεις των πολιτών, μετά και την απόφαση που πάρθηκε προ λίγων ημερών για απαγόρευση κυκλοφορίας για τρείς εβδομάδες. Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF έχει καταγγείλει πως πίσω από τις διαδηλώσεις υπάρχει παρέμβαση των ΗΠΑ και απείλησαν τον Αμερικανό πρέσβη με απέλαση.

Πηγές: The Guardian, Anadolu Agency, BBC, The Booker Prizes, France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα