ΑΘΗΝΑ
14:18
|
07.06.2023

Εκατοντάδες μητέρες ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικής καταγωγής φτιάχνουν τις τελευταίες μέρες στο Ισραήλ «τείχος» προστασίας απέναντι στους αστυνομικούς που κλιμακώνουν τη βία και την καταστολή […]

Israel mothers of the wall Tel Aviv Jerusalem
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες μητέρες ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικής καταγωγής φτιάχνουν τις τελευταίες μέρες στο Ισραήλ «τείχος» προστασίας απέναντι στους αστυνομικούς που κλιμακώνουν τη βία και την καταστολή κατά ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλωτών…

Από το Πόρτλαντ στο… Τελ Αβίβ!

Μπορεί να τις χωρίζουν χιλιόμετρα. Όμως αντιμετωπίζουν πάνω κάτω τις ίδιες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από την πανδημία και τον ίδιο πόνο όταν δέχονται στα κορμιά τους τα γκλομπ των αστυνομικών. Ασφυκτιούν το ίδιο όταν δέχονται τη βροχή των τοξικών δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Στο Πόρτλαντ λέγονται «Μητέρες με τα Κίτρινα». Στο Ισραήλ λέγονται «Οι μαμάδες του τείχους». Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για μητέρες που μπήκαν αυθόρμητα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων ενάντια στην καταπίεση, τη μιζέρια και τη φτώχεια, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ή έστω να μειώσουν τα κρούσματα αστυνομικής βίας.

Οι μητέρες με τα κίτρινα στο Πόρτλαντ έχουν ιστορία αρκετών βδομάδων. Στο Ισραήλ όμως το κίνημα των «Μητέρων του Τείχους» είναι ολότελα νέο. Μετρά «ζωή» περίπου μίας βδομάδας και γεννήθηκε από τις ανάγκες της πραγματικότητας και όχι σαν φαινόμενο μιμητισμού.

Η Κέτι Μπαρ, μία 63χρονη Ισραηλινή καλλιτέχνης, που έχει γράψει «χιλιόμετρα» σε κινητοποιήσεις αριστερών προοδευτικών οργανώσεων εδώ και χρόνια, είναι μία από τις πρωτεργάτριες των «Μητέρων του Τείχους». Όπως δήλωσε η ίδια στην ισραηλινή εφημερίδα «Χα’αρετζ» https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-wall-of-moms-emerges-at-anti-netanyahu-protests-in-jerusalem-1.9022113 όλα ξεκίνησαν όταν δεν άντεξε πλέον να βλέπει τους αστυνομικούς να αιματοκυλούν ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, όταν άρχισαν πριν μερικές βδομάδες οι πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των λεγόμενων «Μαύρων Σημαίων» . Κίνημα που δεν οργανώθηκε από κανένα από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και δημιουργήθηκε από τα αποτελέσματα της φτώχειας και της απελπισίας που προκαλούν στην οικονομία οι ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ίδια ομολογεί πως δεν γνώριζε για τις «Μητέρες με τα Κίτρινα» στο Πόρτλαντ. Κατανοεί όμως πως οι αιτίες για τη δημιουργία και των δύο οργανώσεων είναι κοινές. Παρά τις διαφορετικές συνθήκες και τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει αντικειμενικά το Πόρτλαντ των βορειοδυτικών ΗΠΑ με το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

«Κάτι άλλαξε για μένα την περασμένη βδομάδα. Κάτι που πραγματικά δημιούργησε ρήγμα στη σχέση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας όταν άρχισε να μας αντιμετωπίζει σαν εχθρό… Μετά ο πρωθυπουργός μας αποκάλεσε αιτία μετάδοσης νόσου! Εγώ είδα τους νέους, την απελπισία τους, τη μιζέρια το αίσθημα του να είσαι χαμένος και μόνος και ένιωσα πως πρέπει να αντιδράσουμε ως μητέρες» εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφο της Χαάρετζ.

Ξεκίνησε δημιουργώντας την ομάδα «Μητέρες κατά της Βίας» στην εφαρμογή WhatsApp. Μετά της τηλεφώνησε η κόρη της από το Κονέκτικατ και της είπε: «Μαμά, κάνεις ό,τι κάνουν και στο Πόρτλαντ». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η οργάνωση «Μητέρες του Τείχους» που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για να φρενάρουν την αστυνομική βία.

 Πόσο θα αντέξουν; Κανείς δεν το γνωρίζει. Όσο, όμως, υπάρχουν αιτίες και προβλήματα που βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους, όσο οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της εκάστοτε κυβέρνησης αντιμετωπίζουν το λαό σαν «εχθρό», η ανάγκη για οργάνωση των αγώνων δεν μπορεί παρά να πολλαπλασιάζει τέτοιες προσπάθειες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα