ΑΘΗΝΑ
06:15
|
25.04.2024

Εντείνονται οι ρωσο-τουρκικές διπλωματικές διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη και την προώθηση των διαφορετικών συμφερόντων που έχουν οι δύο χώρες ενώ υποστηρίζουν αντιτιθέμενες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται οι ρωσο-τουρκικές διπλωματικές διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη και την προώθηση των διαφορετικών συμφερόντων που έχουν οι δύο χώρες ενώ υποστηρίζουν αντιτιθέμενες εμπόλεμες πλευρές. Όπως επιβεβαίωσε ο υποδιευθυντής του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ σύντομα θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα νέα συνάντηση Ρώσων και Τούρκων διπλωματών με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων Ρώσων και Τούρκων διπλωματών, μετά από τη διήμερη συνάντησή τους στην Άγκυρα μεταξύ 21ης και 22ας Ιουλίου και τον πρώτο γύρο συνάντησής στα μέσα Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζάιτσεφ επισήμανε πως ένα από τα «πιο σημαντικά ζητήματα» στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης θα είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων αντιτιθέμενων πλευρών «κατά την στιγμή κήρυξης εκεχειρίας». Διευκρίνισε  πως θα ληφθεί υπόψη γνώμη «των Λίβυων πρωταγωνιστών» που εμπλέκονται στη σύγκρουση υπαινισσόμενος πως η στάση τους θα συνυπολογιστεί στις προσπάθειες για την επίτευξη «σχεδίων συμφωνίας για διάφορες πλευρές της λιβυκής διευθέτησης». Σε κάθε περίπτωση παραδέχθηκε πως το όλο εγχείρημα «θα χρειαστεί κάμποσο καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμφωνιών συμβιβασμού».

«Έξω οι αποικιοκράτες από τη Λιβύη» λέει ο Χάφταρ

Στη Βεγγάζη πάντως ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (NLA), έβγαλε σήμερα πύρινη ομιλία κατά της Τουρκίας επιθεωρώντας την ταξιαρχία Τάρικ μπιν Ζιγιάντ . Ενόψει των προετοιμασιών για πιθανή σύγκρουση σε Σύρτη και Τζάφνα με τις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» του Σαγιέζ Φάρατζ στην Τρίπολη και τους χιλιάδες ξένους μισθοφόρους που έχει προσλάβει η Τουρκία για λογαριασμό τής ο στρατηγός Χάφταρ υποστήριξε ότι οι Λίβυοι ποτέ δεν θα δεχθούν τους αποικιοκράτες στην πατρίδα τους. «Οι Τούρκοι έμειναν στη Λιβύη περίπου 300 χρόνια και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτε καλό» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως ο λιβυκός λαός θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα κάθε αποικιοκράτη και θα τους διώξει το γρηγορότερο. «Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας» είπε αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις στρατιωτικές, οικονομικές, ενεργειακές και πολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Ο στρατηγός υπερασπίστηκε και το ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων λέγοντας πως είναι από τις λίγες αραβικές χώρες που έχει πάρει ρόλο στην κρίση απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο (SOHR) δημοσιποίησε νεώτερα στοιχεία για τους ξένους μισθοφόρους στην Λιβύη υποστηρίζοντας πως οι στρατολογηθέντες από την τουρκική κυβέρνηση ξεπερνούν πλέον τις 17.000, εκ των οποίων οι 300 είναι έφηβοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα