Επιταχύνεται η διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Χαρτούμ περίπου ένα χρόνο μετά την ανατροπή της πολυετούς δικτατορίας του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν, την άνοιξη του 2019, μέσα από πολύμηνες, αιματηρές λαϊκές πολύμηνες κινητοποιήσεις.
Σήμερα το σουδανικό Συμβούλιο Υπουργών υπό την προεδρία του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ εξέφρασε «ικανοποίηση» για την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς την επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας πως «σύντομα» το Σουδάν θα βγει από τη «μαύρη λίστα» που διατηρεί το Στέιτ Ντηπάρτμεντ σχετικά με χώρες που θεωρεί πως υποθάλπουν ή υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση «εκτιμά την δήλωση υποστήριξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την ευκαιρία δημοκρατικού μετασχηματισμού στο Σουδάν και την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού κράτους που οδηγεί στην εμφάνιση παρόμοιων ευκαιριών σε περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η διαδικασία βελτίωσης των αμερικανο-σουδανικών σχέσεων περνά παράλληλα και από τα παζάρια που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο κατά τον οποίο το Χαρτούμ θα επιλέξει να δώσει αποζημιώσεις στις ΗΠΑ για τις επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία δεδομένων των κατηγοριών των ΗΠΑ πως αυτές σχεδιάστηκαν και εξαπολύθηκαν από στελέχη της Αλ Κάιντα στο Σουδάν.
Το κλίμα στις διμερείς σχέσεις βελτιώθηκε σημαντικά όχι μόνον με την ανατροπή της δικτατορίας Μπασίρ αλλά και έπειτα από την απόφαση της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο να δώσει 70 εκατομμύρια δολάρια στους συγγενείς θυμάτων της επίθεσης στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole τον Οκτώβριο 2000 . Εκείνη την περιόδο το αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε δεχθεί πυραυλική επίθεση ενώ έπλεε ανοικτά της Υεμένης με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ναυτών και τον σοβαρό τραυματισμό 39 άλλων.