ΑΘΗΝΑ
01:18
|
25.04.2024
"Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», είπε μέσω ασυρμάτου,  ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες Robert Behnken και Douglas Hurley μόλις η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας). Η προσθαλάσσωση της κάψουλας Dragon ήταν η πρώτη προσθαλάσσωση μετά το τον Ιούλιο του 1975, όταν η  αποστολή Apollo είχε προσθαλασσωθεί,  επίσης.  Μετά από την αποστολή εκείνη, όλες οι επόμενες,  προσγειώνονταν σε έδαφος, είτε με σκάφος της NASA είτε με κάψουλα Soyouz της αντίστοιχης ρωσικής υπηρεσίας. Η επιτυχημένη προσθαλάσσωση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, που πλέον θα διαθέτει τουλάχιστον ένα εμπορικό σκάφος για την αποστολή αστροναυτών στο Διάστημα από αμερικανικό έδαφος.

Η προσθαλάσσωση  ήταν το τελευταίο στάδιο της αποστολής που σχεδιάστηκε για να ελέγξει το σύστημα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της SpaceX. Σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την εκτόξευση του σκάφους τον περασμένο Μάιο, ο ιδρυτής της SpaceX, Ελον Μασκ, τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να «πανηγυρίσει τον θρίαμβο ακόμα», λέγοντας πως «η επιστροφή ίσως να είναι πιο επικίνδυνη από την εκτόξευση». Όπως είχε πει ο ίδιος, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και να έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το αυξημένο ρίσκο επικινδυνότητας της επιστροφής τους στη Γη».

Το ταξίδι των Robert Behnken και Douglas Hurley  διήρκεσε 63 μέρες και πλέον ανοίγει νέους ορίζοντες όσον αφορά τα διαστημικά ταξίδια ιδιωτικής εταιρίας, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα