ΑΘΗΝΑ
19:21
|
24.04.2024

Τις εύλογες και έντονες αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης προκαλεί η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία ανάμεσα σε διοικητές των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) […]

TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN (Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις εύλογες και έντονες αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης προκαλεί η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία ανάμεσα σε διοικητές των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως από τις ΗΠΑ με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία Delta Crescent Energy LLC.

Σε δήλωση που έκανε σήμερα προς το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη συμφωνία της οργάνωσης SDF με μία αμερικάνικη εταιρία που είναι στην αγορά από το 2001 (τη χρονιά εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ…) καθώς η υπόθεση θεωρείται καθαρή κλοπή του συριακού πετρελαίου που αποτελεί τμήμα του πλούτου του συριακού λαού. «Τη συμφωνία αυτή μπορεί να τη δει κανείς μόνον σαν συμφωνία μεταξύ κλεφτών που κλέβουν και κλεφτών που αγοράζουν και συνιστά επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας και συνέχιση της εχθρικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία που κλέβει τις πηγές πλούτου του συριακού λαού και εμποδίζει τις προσπάθειες των συριακών κρατικών αρχών για ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε από την τρομοκρατία, κυρίως με τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης» αναφέρεται στη δήλωση.

Πηγές στις ΗΠΑ που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα για θέματα Μέσης Ανατολής Al Monitor αναφέρουν πως η συμφωνία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ‘”δέσμευση” για την ανέγερση δύο διυλιστηρίων, ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που γίνονταν «για πολύ καιρό». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η συμφωνία ανάμεσα στους Κούρδους και την πετρελαϊκή εταιρία Delta Crescent Energy LLC έκλεισε αφού η τελευταία εξασφάλισε την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας OFAC του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η Σινάμ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος του «Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου» των Κούρδων της Συρίας στις ΗΠΑ. Οι πηγές του Al Monitor  επιβεβαιώνουν πως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ που είναι στο στενό περιβάλλον του προέδρου Τραμπ επικοινώνησε σχετικά και με τον επικεφαλής διοικητή των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», Μαζλούμ Κομπανί, ενημερώνοντάς τον λεπτομερώς για τη συμφωνία ώστε να μεταφέρει τις πληροφορίες στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα