ΑΘΗΝΑ
18:41
|
02.07.2024

Μία από τις δυσκολότερες ερωτήσεις στις οποίες δεν θα μπορούσε να απαντήσει με σιγουριά ο πολύξερος πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον είναι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία από τις δυσκολότερες ερωτήσεις στις οποίες δεν θα μπορούσε να απαντήσει με σιγουριά ο πολύξερος πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον είναι εάν θα σήκωνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το τηλέφωνο για να σταματήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν σε περίπτωση επίθεσης σε χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα. Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Βήμα της Κυριακής παραδέχθηκε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη αποσαφηνίζοντας τουλάχιστον ένα πράγμα: «Ο Ερντογάν έχει μία βαθιά επιθυμία επιστροφής στην οθωμανική εποχή και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος το αποδεικνύει αυτό. Ας μην ξεχνάμε τις εκκαθαρίσεις στη Δικαιοσύνη και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι ξεκάθαρο σε εμένα ότι ο Ερντογάν έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα πολλών συμμάχων μας, όπως το Ισραήλ, αλλά και με τα συμφέροντα συνολικά του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας».

Ο Μπόλτον δεν παραλείπει να εκφράσει «έκπληξη» επειδή και οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν ασκήσει πίεση στον Τραμπ για να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία. «Πρακτικά στέλνει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι μπορεί να πράξει κάτι που είναι ευθέως αντίθετο στα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ στο σύνολό του και απλά να τη γλυτώσει!» υποστηρίζει, λες και γινόταν κάτι διαφορετικό ως τώρα π.χ. σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Κυπριακό και την τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού…

Κομβικό γεγονός για τις στενότερες σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν ο Μπόλτον φαίνεται να θεωρεί τις αμερικανο-τουρκικές διαπραγματεύσεις  που οδήγησαν τον Οκτώβριο του 2018 στην απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον. «Τα πάντα άλλαξαν δραματικά και ανέπτυξαν τη στενή σχέση που προστάτευσε την Τουρκία από κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ή που της επέτρεψε να εισέλθει χωρίς αντίπαλο στη Βόρειο Συρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο Μπόλτον, το αποκαλυπτικό βιβλίο του οποίου «Το Δωμάτιο στο οποίο συνέβησαν όλα» κυκλοφορεί εδώ και μερικές βδομάδες με προφανή στόχο να αποδυναμώσει την υποψηφιότητα Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, θίγει το θέμα των ταραγμένων ενδο-διατλαντικών σχέσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και τούτο διότι θα επρόκειτο για ένα μεγάλο κέρδος για τη Ρωσία, που ο Ερντογάν δεν φαίνεται να καταλαβαίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε μία προσπάθεια να αναδείξει τη στενή οπτική γωνία του Αμερικανού προέδρου για φλέγοντα διεθνή ζητήματα ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας εκτιμά ότι μέρος του προβλήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα οφείλεται στο ότι «ο Τραμπ δεν μπορεί να αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα». Όπως αναφέρει, ο Τραμπ βλέπει την Τουρκία, το Ισραήλ ή την Ελλάδα αλλά δεν τις θεωρεί κομμάτια «ενός συνολικού γεωγραφικού χώρου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα