ΑΘΗΝΑ
17:29
|
20.05.2024

Ασφυκτικές συνθήκες για ντόπιους και μετανάστες προκαλεί στο νησάκι Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας η αδυναμία των ιταλικών αρχών και της Κομισιόν της ΕΕ στις Βρυξέλλες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ασφυκτικές συνθήκες για ντόπιους και μετανάστες προκαλεί στο νησάκι Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας η αδυναμία των ιταλικών αρχών και της Κομισιόν της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αιτίες που κάνουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξεριζώνονται και να ξεκινήσουν μία αβέβαιη περιπέτεια με την προσμονή μίας καλύτερης ζωής σε χώρες της Ευρώπης.

Τα τελευταία 24ώρα παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Λαμπεντούζα. Μόνο μέσα στο τελευταίο διήμερο έφθασαν στο νησί πάνω από 250 μετανάστες οι περισσότεροι Τυνήσιοι. Αυτά ενώ ήδη 1000 μετανάστες (οι περισσότεροι Αφρικανοί) παραμένουν στοιβαγμένοι σε κέντρο προσωρινής κράτησης με δυνατότητα “φιλοξενίας” μόλις 100 ανθρώπων σε συνθήκες μεγάλης ζέστης!

Η έλλειψη υποδομών και βασικών υπηρεσιών στο κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα προκαλεί ασφυξία και στους μετανάστες και στους κατοίκους. Οι νησιώτες φαίνεται να αγανακτούν με την αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης στη Ρώμη καθώς υφίστανται δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από την “καθίζηση” της τουριστικής κίνησης που προκαλεί στο νησί ο συνδυασμός των μεταναστευτικών ροών και της πανδημίας. Το εκρηκτικό κοκτέιλ δυσαρέσκειας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της ακροδεξιάς “Λέγκας”, πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που μετέβη στο νησάκι αποδίδοντας τις αιτίες όλων των δεινών στους… μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα, στο λιμάνι Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας, αγκυροβόλησε το πλοίο Azzurra, που ναυλώθηκε από το ιταλικό δημόσιο, για να μπορούν να μεταφέρονται σε αυτό και να μένουν απομονωμένοι, σε καραντίνα δυο εβδομάδων, οι νέοι μετανάστες που φθάνουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας. Το Azzurra αντικαθιστά το πλοίο Moby Zaza, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί, επί εξήντα ημέρες, για τον ίδιο σκοπό.

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες δεν παρατηρείται μόνον στην νότια Ιταλία αλλά και σε περιοχές της νότιας Ισπανίας.

Τζ. Κόντε: Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στη χώρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε σήμερα στο μεταναστευτικό και στην κρίση του κορονοϊού.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε παράνομες εισόδους μεταναστών στην χώρα και ούτε να ακυρωθούν οι θυσίες που έκανε η χώρα κατά την κρίση του κορονοϊού», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών πρέπει να εντατικοποιηθούν».

Με ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των αφίξεων στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, κυρίως από την Τυνησία, ο Τζ.Κόντε υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να εισέρχεται, κανείς, στην Ιταλία με αυτό τον τρόπο» και ούτε μπορεί, η διεθνής κοινότητα, να εκτεθεί σε νέους κινδύνους που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν».

«Υπάρχουν μετανάστες που προσπαθούν να αποφύγουν την υγειονομική παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, πρέπει να είμαστε σκληροί και άκαμπτοι», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ζητά τον σεβασμό των βασικών μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα