ΑΘΗΝΑ
06:45
|
27.04.2024
Ο Πάμπλο Μορουγάρες είναι ο πέμπτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Μεξικό κατά τη διάρκεια του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μεξικανός δημοσιογράφος Πάμπλο Μορουγάρες Παραγκίρε, διευθυντής του ειδησεογραφικού πόρταλ PM Noticias, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από μπαρ στην Ιγουάλα, γνωστοποίησε χθες Κυριακή η επιτροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας.

Estamos de luto en PM Noticias pero la página seguirá con su legado de nuestro querido amigo Pablito.

Posted by P.M Noticias Guerrero on Sunday, August 2, 2020

Η επιτροπή καταδίκασε το έγκλημα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, στην οποία απαιτεί να διενεργηθεί “άμεσα έρευνα” για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες, ζητώντας από τις αρχές να μην περάσει ατιμώρητη άλλη μια υπόθεση δολοφονίας δημοσιογράφου.

Posted by P.M Noticias Guerrero on Sunday, August 2, 2020

Ο Πάμπλο Μορουγάρες και ο αστυνομικός που τον συνόδευε, σύμφωνα με την Quadratín Guerrero, δολοφονήθηκαν από ένοπλους δράστες έξω από το μπαρ “Búfalo” στην Ιγουάλα. Μία ώρα πριν τη δολοφονία του ο δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ ζωντανά από το σημείο σχετικά με μία εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία ενός ατόμου στο Ουιτσούκο.

O δημοσιογράφος και η σύζυγός του είχαν δεχθεί επίθεση από το οργανωμένο έγκλημα και το 2016 κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν και οι δύο. Έκτοτε, ο Μορουγάρες συνοδευόταν από αστυνομικό καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με την Quadratín Guerrero, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος Πάμπλο Μορουγάρες δολοφονήθηκε με όπλο AR-15, ενώ ο συνοδός του που αναγνωρίστηκε ως Ρομπέρτο “N” ήταν πράκτορας της κρατικής αστυνομίας. Για την υπόθεση έχει συσταθεί φάκελος και διενεργείται έρευνα από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Μορουγάρες είναι ο πέμπτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Μεξικό κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα infobae.com.

Tον Απρίλιο του 2016, ο δημοσιογράφος Φρανσίσκο Πατσέκο δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Τάσκο. Τον Μάρτιο του 2017, η Σεσίλιο Πινέδα Μπρίτο, δημοσιογράφος σε διάφορα μέσα ενημέρωσης της Τιέρα Καλιέντε, κατέληξε μετά από πουροβολισμούς που δέχτηκε ενώ περίμενε σε πλυντήριο αυτοκινήτων στην πόλη Αλταμιράνο.

Ο Γκαμπριέλ Σοριάνο παρουσιαστής της Guerrero (RTG), εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 2018 μετά το πέρας εκδήλωσης στη λεοφώρο Blvd de las Naciones, στο Ακαπούλκο.

Τον Αύγουστο του 2019, ο δημοσιογράφος, Έντγαρ Αλμπέρτο Νάβα Λόπες δολοφονήθηκε στο Σιτουατανέχο.

Εν τω μεταξύ, το 2018, η Ένωση Δημοσιογράφων της Γκερρέρο (APEG) κατέγραψε 33 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων οι οποίες διαπράχθηκαν, όπως σημειώνει, από κρατικές και δημοτικές αρχές.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Η Οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (“Reporteros Sin Fronteras”) με βάση την αξιολόγηση από τον οργανισμό των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου τοποθετεί την χώρα στην 144η θέση μεταξύ 180 χωρών συνολικά στην ετήσια κατάταξη των χωρών του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Πάνω από εκατό εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, ενώ πάνω από το 99,3 % των δολοφονιών αυτών μένουν ατιμώρητες καθώς δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά και αντικειμενικά από τις αρχές.

Πηγές: PM Noticias, Quadratín Guerrero, infobae.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα