ΑΘΗΝΑ
04:49
|
19.05.2024
Η συμβολή του στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής θεωρείται καθοριστική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζον Χιουμ, ο βραβεμένος με Νόμπελ Ειρήνης ιστορικός ηγέτης του Σοσιαδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας (SDLP) πέθανε στα 83 του, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε νοσοκομείο του Ντέρι.

Ο Χιουμ ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους πολιτικούς της Βορείου Ιρλανδίας για περισσότερα από 30 χρόνια και η συμβολή του στον τερματισμό των “Ταραχών” (The Troubles), τη διαδικασία της συμφιλίωσης καθολικών και προτεσταντών και στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, θεωρείται καθοριστική.

Ο Χιουμ μπήκε στην πολιτική το 1968, όταν ακόμα εργαζόταν ως δάσκαλος. Το 1970 έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του SDLP και από το 1979 ως τον Νοέμβριο του 2001 ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος.

Το 1998, τη χρονιά της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον τότε προτεστάντη ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος του Ώλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ.

Ο Χιουμ τα τελευταία χρόνια υπέφερε από άνοια. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την οικογένειά του με ένα σύντομο μήνυμα: “Ο Τζον πέθανε τα ξημερώματα έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ήταν σύζυγος, πατέρας, παππούς, προπάππους και αδερφός. Η απώλειά του γεμίζει με θλίψη και οδύνη τις καρδιές των ανθρώπων της οικογένειάς του”.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα