ΑΘΗΝΑ
05:38
|
25.04.2024
Ο ΠΟΥ κατέγραψε παγκοσμίως 8 εκ. κρούσματα, περισσότερα απ' όσα τους πρώτους πέντε μήνες της πανδημίας συνολικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πολλές χώρες του κόσμου, ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας της πανδημίας του Covid-19. Τα 8 εκατομμύρια κρούσματα που κατέγραψε παγκοσμίως ο ΠΟΥ είναι περισσότερα από όσα εντοπίστηκαν συνολικά τους πρώτους πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα, Δευτέρα 03/08, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 18 εκατομμύρια, ενώ με τον ρυθμό που διαδίδεται αυτή τη στιγμή ο ιός, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε έξι εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν τον Ιούλιο 1.87 εκατομμύρια μολύνσεις, διπλάσιες απ’ όσες είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο, που μέχρι προχθές ήταν ο μήνας – ρεκόρ με 860.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 5 εκατομμύρια (4,657,693), κάτι που σημαίνει ότι στις Ηνωμένες πολιτείες έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής το 1/5 των παγκόσμιων μολύνσεων και το ένα πέμπτο των θανάτων (154.834 από συνολικό αριθμό 687.067).

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν 1.1 εκατομμύρια κρούσματα μέσα στον Ιούλιο, από τα συνολικά 1.75 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Μόνο χθες, Κυριακή 02/08, η Ινδία ανέφερε 55.000 νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι 37.364.

Στη Βραζιλία εντοπίστηκαν 1.2 νέες μολύνσεις τον Ιούλιο, από συνολικό αριθμό 2.7 περιστατικών από το πρώτο ξέσπασματ του ιού.

Στη Νότια Αφρική τον Ιούλιο νόσησαν 300.0000 άνθρωποι, σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με τα 116.000 καταγεγραμμένα περιστατικά του Ιουνίου. Το Σάββατο, ο επίσημος αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ξεπέρασε τις 500.000.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διευθυντή του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, “η πανδημία καλπάζει ακάθεκτη. Με τον ρυθμό που ‘τρέχει’ αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε έξι εβδομάδες”.

Στην Αυστραλία, η Μελβούρνη και η Βικτώρια μπήκαν από το βράδυ της Κυριακής σε αυστηρό lockdown, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα να βγαίνουν απ’ το σπίτι μόνο ένας κάθε φορά, αυστηρά για μία ώρα και μόνο για την αγορά τροφίμων ή για σωματική άσκηση. Από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα, στις δύο πολιτείες επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο Βιετνάμ, που διαχειρίστηκε υποδειγματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την άμεση μετατροπή ενός δημόσιου κτίσματος σε προσωρινό νοσοκομείο 700 κλινών στην πόλη Ντα Νανγκ, μετά την αναζωπύρωση του ιού στην ενδοχώρα και τη διαπίσωση ότι το στέλεχος του ιού που είναι ενεργό αυτές τις μέρες στη χώρα είναι πιο επιθετικό από αυτά που είχαν εντοπιστεί τους προηγούμενους μήνες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μητροπολιτική περιφέρεια του Μάντσεστερ αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πόλη μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό αρκετών τοπικών εστιών μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, από χθες η Κίνα στέλνει ιατρική αποστολή στο Χονγκ Κονγκ για τη διεξαγωγή εξαντλητικών ελέγχων στην πόλη που τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει έξαρση του ιού. Ήδη επτά Κινέζοι γιατροί έχουν αποβιβαστεί στο Χονγκ Κογνγκ, από τους συνολικά 60 που θα καταφτάσουν στην πόλη προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα τεστ στον πληθυσμό. Από την πρώτη στιγμή, αρκετοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδέα των κινεζικών τεστ, εκφράζοντας την ανησυχία / θεωρία συνωμοσίας ότι το Πεκίνο με πρόφαση τα τεστ θα συλλέξει γενετικό υλικό που ίσως αργότερα χρησιμεύσει στο ‘φακέλωμα’ και τον έλεγχο των πολιτών.

Σοβαρή καταγγελία για απόκρυψη νεκρών στο Ιράν

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του BBC, η κυβέρνηση του Ιράν αποκρύπτει συστηματικά τον πραγματικό αριθμό των νεκρών του Covid-19 στη χώρα, ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι τριπλάσιος(!) σε σχέση με αυτόν που εμφανίζουν τα επίσημα κρατικά στοιχεία.

Κρατικά ιρανικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του BBC, εμφανίζουν 42.000 νεκρούς λόγω κορονοϊού ως τις 20/07, με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει στις ανακοινώσεις του ότι οι άνθρωποι που έχουν καταλήξει λόγω Covid-19 στη χώρα είναι 14.405.

Σχετικά με τα κρούσματα, στα έγγραφα αποτυπώνονται 451.024 μολύνσεις, ενώ στις επίσημες ενημερώσεις αναφέρονται 278.827.

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες όπου διαδόθηκε ο ιός όταν πέρασε τα σύνορα της Κίνας και τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα βιώνει μια νέα έντονη έξαρση του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορονοϊού στο Ιράν έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα Τεχεράνη (8.120), αλλά πολύ βάναυσα έχει χτυπηθεί και η πόλη Κομ, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 1.419 θανάτους (ένας θάνατος ανά 1000 κατοίκους). Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι τουλάχιστον 1.916 από τους νεκρούς του Ιράν δεν ήταν Ιρανοί πολίτες. Το στατιστικό επιβεβαιώνει ότι και στο Ιράν οι κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών είναι πιο ευαίσθητες (ή πιο ανυπεράσπιστες) απέναντι στον κορονοϊό. Οι περισσότεροι μετανάστες στο Ιράν προέρχονται από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που ήρθε στο φως χάρη στη διαρροή των κρατικών εγγράφων είναι ότι ο πρώτος θάνατος λόγω Covid-19 στη χώρα σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου, ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη ανακοίνωση νεκρού στη χώρα από το Υπουργείο Υγείας. Στην πραγματικότητα, μέχρι τη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό, είχαν ήδη πεθάνει 52 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com, BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα