ΑΘΗΝΑ
14:18
|
03.05.2024
Η Ζίγκνερ, που αφιέρωσε τη ζωή της στη διδασκαλία, ήταν γνωστή και ως Queca.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σελίνα Ζίγκνερ, ηγετική μορφή του κινήματος Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου (Asociación Madres de Plaza de Mayo), που αγωνίστηκε για τον εντοπισμό των νεκρών και αγνοούμενων πολιτών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» της Αργεντινής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1977 κατά τη δικτατορία του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, με αρχικό στόχο την ανάκτηση ζωντανών των εξαφανισθέντων κρατουμένων. Έκτοτε η οργάνωση επιδιώκει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Κάθε Πέμπτη, πραγματοποιούν πορείες γύρω από την Πυραμίδα του Μαΐου στο Μπουένος Άιρες.

Η Ζίγκνερ, που αφιέρωσε τη ζωή της στη διδασκαλία, ήταν γνωστή και ως Queca. Ο 23χρονος γιος της, Χόρχε Όσκαρ Κόφμαν απήχθη και εξαφανίστηκε στο Τουκουμάν τον Ιούνιο του 1975, λίγο πριν από τη στρατιωτική δικτατορία (1976-1983) που ακολούθησε την περίοδο διακυβέρνησης από την χήρα του Χουάν Περόν, Ιζαμπέλ-Μαρτίνεζ Περόν, η οποία διετέλεσε πρόεδρος από το 1974 έως το 1976. Η περίοδος διακυβέρνησης από την Περόν θεωρείται από πολλούς προάγγελος των μεθόδων των πραξικοπηματιών και ουσιαστικά η πρώτη περίοδος του «βρώμικου πολέμου».

Μετά από αυτό, εντάχθηκε στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έγινε σημείο αναφοράς για το κίνημα των Μητέρων της Πλατείας στην πόλη Σάντα Φε, αγωνιζόμενη για την ανεύρεση των σωρών των νεκρών και την καταδίκη των υπευθύνων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα