ΑΘΗΝΑ
12:15
|
06.05.2024
Η σύλληψη πριν λίγες μέρες του ηγέτη του καρτέλ της Σάντα Ρόζα ντε Λίμα, Χοσέ Αντόνιο Γιέπεζ Ορτίζ, γνωστού και ως El Marro, χαρακτηρίστηκε ως…
BAVISPE, SONORA - JANUARY 12: President of Mexico Andrés Manuel López Obrador shakes hands with a member of La Mora during a visit on January 12, 2019 in Bavispe, Sonora. President Lopez Obrador met with members of mormon families Lebaron and Langford, two months after 9 members belonging to them were killed in an ambush near La Mora, an isolated community in the Mexican Northern State of Sonora; 6 children and 3 women died in an attack perpetrated by suspected members of a drug cartel. (Photo by Luis Gutierrez/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύλληψη πριν λίγες μέρες του ηγέτη του καρτέλ της Σάντα Ρόζα ντε Λίμα, Χοσέ Αντόνιο Γιέπεζ Ορτίζ, γνωστού και ως El Marro, χαρακτηρίστηκε ως “πολύ σημαντική” από τον Πρόεδρο του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ(γνωστότερου με το ακρωνύμιο AMLO).

Ο Ορτίζ, το καρτέλ του οποίου έγινε γνωστό για την κλοπή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου από διυλιστήριο και μετέτρεψε την πόλη κατοικίας του, Γκουαναχουάτο, σε μια από τις πιο βίαιες στη χώρα, ξεκινώντας πόλεμο μεταξύ της συμμορίας του και της συμμορίας Jalisco Nueva Generación με  “έπαθλο!” το εμπόριο καυσίμων και ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του προς τον μεξικανικό λαό που μεταδόθηκε σε  Twitter και Facebook, δήλωσε πως το Γκουαναχουάτο-η πολιτεία και η ομώνυμη πόλη όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται το καρτέλ-είχε μετατραπεί το πιο βίαιο κράτος στη χώρα με την ανοχή και συνεργασία τοπικών και κρατικών αρχών.

Παρόλο που τον Ιούλιο, ο υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού Αλφόνσο Ντουράθο δήλωσε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν 17.439 δολοφονίες, αύξηση 1,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ο AMLO διαβεβαίωσε πως εμμένει στην απόφασή του να μην κηρύξει πόλεμο σε εγκληματικές ομάδες και να προσπαθήσει να εστιάσει, αντίθετα, στις ρίζες της κρίσης και κυρίως την μείωση της φτώχειας.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα