ΑΘΗΝΑ
11:13
|
05.05.2024
Καθημερινά, όλο και περισσότεροι αρνούνται να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Μελβούρνης ανησυχούν για τα “ολοένα και περισσότερα” περιστατικά βίας απέναντι σε αστυνομικούς από πολίτες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και αντιστέκονται στην καραντίνα.

Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, μια γυναίκα επιτέθηκε σε γυναίκα αστυνομικό σε εμπορικό κέντρο, όταν επιχείρησε να της επιβάλει πρόστιμο επειδή δεν φορούσε μάσκα. Την έριξε στον δρόμο, χτύπησε επανειλημμένως το κεφάλι της στο κράσπεδο και όταν δύο ακόμα αστυνομικοί έσπευσαν να βοηθήσουν τη συνάδελφό τους, προκλήθηκε γενική σύρραξη με πολίτες που παρακολουθούσαν το περιστατικό.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αυξήσει τα πρόστιμα για όσους επανειλημμένα παραβαίνουν τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Μελβούρνη και συνολικά στη Βικτώρια, την περιφέρεια που φαίνεται ότι εδώ κι εβδομάδες αντιμετωπίζει ένα δεύτερο φονικό κύμα του κορονοϊού.

Περισσότερες από τις 18.300 μολύνσεις που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Αυστραλία εντοπίστηκαν τις τελευταίες 30 μέρες στη Βικτώρια. Ως αντίδραση στην έξαρση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα στους κατοίκους της Μελβούρνης και των άλλων πόλεων της Βικτώρια και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αρχών της Μελβούρνης, όμως, μεγάλος αριθμός πολιτών αρνείται να συμμορφωθεί κι εκφράζει την αντίθεσή του στα επιβληθέντα μέτρα με επιθέσεις στους αστυνομικούς που περιπολούν την πόλη.

Ο Σέιν Πάτον, αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώρια, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση “ομάδων ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται ‘κυρίαρχοι πολίτες’ και αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα”. Οι ‘κυρίαρχοι πολίτες’ της Μελβούρνης αμφισβητούν συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης στην κρίση της πανδημίας και καταγγέλλουν τη συστημική καταπάτηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Ο Σέιν Πάτον εξήγησε ότι το περιστατικό με θύμα την αστυνομικίνα “αναδεικνύει ανάγλυφα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες μέρες. Σχεδόν σε όλα τα σημεία ελέγχου εμφανίζονται άνθρωποι που αρνούνται να συνεργαστούν με την αστυνομία, αποκρύπτουν στοιχεία ή δίνουν ψεύτικες πληροφορίες για την ταυτότητά τους και το ιατρικό τους ιστορικό”.

“Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις”, επισήμανε ο Πάτον, “οι αστυνομικοί χρειάστηκε να σπάσουν παράθυρα οχημάτων και να σύρουν δια της βίας έξω απ’ αυτά τους οδηγούς τους, που αρνούνταν πεισματικά να επιδείξουν τις ταυτότητές τους”.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των Βικτωριανών “κάνει το καθήκον της”, αλλά, όπως υπογράμμισε, “έχει εμφανιστεί και μια μειονότητα ανθρώπων που συνειδητά -όχι από παραπληροφόρηση, αλλά συνειδητά- αρνούνται να συμμορφωθούν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων των συμπολιτών τους”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους σε 3.000 πολίτες που είχαν διαγνωστεί με τον ιό, αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον 800 εξ αυτών δεν παρέμειναν στην απομόνωση, ως όφειλαν με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Βικτώρια.

Ως πρώτη αντίδραση στην απειθαρχία, η κυβέρνηση αύξησε την περασμένη Τρίτη το πρόστιμο για τους κατ’ επανάληψη παραβάτες από τα 1.652 δολάρια (Αυστραλίας) στα 5.000 δολάρια.

Η Μελβούρννη βρίσκεται σε lockdown επιπέδου 4, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοί της μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα και φάρμακα, για σύντομη άσκηση ή για να φροτίνσουν κάποιον ηλικιωμένο. Όλα αυτά, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σπίτια τους και για όχι περισσότερο από μια ώρα.

Επιπλέον, στην πόλη έχει επιβληθεί καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 05:00.

Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, οι περισσότερες παραβάσεις έχουν να κάνουν με “πάρτι σε νοικιασμένα Airbnb” ή με “νυχτερινές επιδρομές” για την προμήθεια αλκοόλ και junk food.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα