ΑΘΗΝΑ
10:41
|
26.04.2024
Ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, γιόρτασε χθες, Δευτέρα, 60 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, γιόρτασε χθες, Δευτέρα, 60 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1958, ο Νίγηρας έγινε αυτόνομο κράτος εντός της Γαλλικής Κοινότητας. Στις 18 Δεκεμβρίου 1958, δημιουργήθηκε επίσημα μια αυτόνομη Δημοκρατία του Νίγηρα υπό την ηγεσία του Αμανί Ντιορί. Στις 11 Ιουλίου 1960, ο Νίγηρας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Γαλλική Κοινότητα και απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία στις 3 Αυγούστου 1960, με τον Ντιορί να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

Έκτοτε η χώρα παλινδρομεί ανάμεσα στην δημοκρατία και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, με την επιρροή του γαλλικού παράγοντα ακόμη ισχυρή.

Σε οικονομικό επίπεδο, το γεγονός ότι το 40% του πληθυσμού της χώρας ζει σε ακραία φτώχεια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με την Γαλλία να παραμένει ο κύριος οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος του Νίγηρα, κάνει αρκετούς εντός και εκτός Νίγηρα να μιλούν για νεοαποικιακού χαρακτήρα εξάρτηση από το Παρίσι.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι δύο μεγαλύτεροι εργοδότες του Νίγηρα είναι εταιρίες γαλλικών συμφερόντων, με τη γαλλική πλευρά να προμηθεύεται από την αφρικανική χώρα το 30% του ουρανίου που χρησιμοποιεί για τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Πηγές: Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα