ΑΘΗΝΑ
05:54
|
24.04.2024
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, ανέφερε κράτος-μέλος στην έκθεση του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, κατέληξε η έκθεση εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πολύ εμπλουτισμένου ουρανίου και της κατασκευής ενός πειραματικού αντιδραστήρα” αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.

“Ένα κράτος – μέλος αξιολόγησε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικών όπλων” σημειώνεται επίσης, στην έκθεση.

Αρκετές χώρες πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ “πιθανότατα ανέπτυξε μικροσκοπικές πυρηνικές συσκευές που θα εφαρμόζουν στις κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων της” αποκαλύπτεται στην αναφορά.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως, πολλές χώρες στον ΟΗΕ εικάζουν ότι οι έξι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, συνδέονται με την ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών πυρηνικών συσκευών.

Χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται, εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα “ενδέχεται να αναπτύξει περαιτέρω σμίκρυνση, ώστε να είναι δυνατή η ενσωμάτωση τεχνολογικών βελτιώσεων όπως πακέτα που ενισχύουν τη διείσδυση ή την ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων κεφαλών.

Σημειώνεται, ότι δεν πρόκειται για την πρώτη αναφορά που ισχυρίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει επιτυχώς κατασκευάσει μικροσκοπικό πυρηνικό εξοπλισμό. Το 2017, έρευνα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής αναφερόταν επίσης στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να παράγει μικροσκοπικές συσκευές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πυραύλους, καθιστώντας τους, θεωρητικά, ικανούς να πλήξουν στόχους στην αμερικανική ενδοχώρα.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως αποτρεπτικά μέσα στις στρατιωτικές απειλές των ιμπεριαλιστικών εχθρικών δυνάμεων.

“Χάρη στην αξιόπιστη και αποτελεσματική μας αυτοάμυνα με πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα, δεν θα υπάρχει πλέον η λέξη ‘πόλεμος’ σε αυτή τη γη” διεμήνυσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σε συνέδριο βετεράνων για την 67η επέτειο από την ανακωχή του 1953 που τερμάτισε τις εχθροπραξίες στην Κορέα.

“Η εθνική μας ασφάλεια και το μέλλον μας είναι εγγυημένα για πάντα”, διαβεβαίωσε.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την επιβολή κυρώσεων, συνεχίζει να εξάγει παράνομα άνθρακα.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν επίσης την Πιονγκγιάνγκ, για κυβερνοεπιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες στο διαδίκτυο.

“Οι πάροχοι υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να παραμένουν επικερδείς στόχοι για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας” αναφέρεται στην έκθεση.

Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες, μετά τη δημοσίευση της ετήσιας “λευκής βίβλου” της Ιαπωνίας για την άμυνα, η οποια σημειωτέον, χαρακτηρίζει το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ σοβαρές απειλές για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Πηγές: Reuters, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα