ΑΘΗΝΑ
05:28
|
28.04.2024
Οι πολίτες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το υπό διαμόρφωση νέο ασφαλιστικό σύστημα, διότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν ο λαϊκός τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής ερμήνευε το άσμα με τίτλο “Τυχαίο; Δεν νομίζω” αποτύπωνε στις αθηναϊκές πίστες την επιτακτική ανάγκη ενός πλήρως απογοητευμένου εραστή να απομακρυνθεί από την αγαπημένη του.

Από αυτό ας κρατήσουμε δύο σημεία: τον τίτλο και το γεγονός ότι οι πολίτες (σε αντίθεση με τον απογοητευμένο εραστή) δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το υπό διαμόρφωση νέο ασφαλιστικό σύστημα, με την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών, διότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο (είχε μάλλον δίκιο ο Λευτέρης), ας εξετάσουμε την αλληλουχία των γεγονότων:

Το 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η “οικονομική πίτα”, την οποία διεκδικούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Μάλιστα, τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη αφορούν μόλις 122.000 ασφαλισμένους, όταν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα ασφάλισης δίδεται και σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως παρατηρείται, όσο περιορίζονται οι συντάξεις που παρέχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τόσο οι εργαζόμενοι στρέφονται σε ομαδικά, κυρίως σε επίπεδο επαγγελματικού κλάδου, προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά. Τόσο οι μνημονιακές περικοπές όσο και παρεμβάσεις των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση, οδηγούν στην δραστική μείωση της συμμετοχής του κράτους στην συνταξιοδοτική δαπάνη και στη δημιουργία “ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά” για την επικουρική σύνταξη.

Παράλληλα, οι παλαιοί τρεις πυλώνες της ασφάλισης (κύρια – επικουρική – επαγγελματική / ιδιωτική), επανακαθορίζονται σε: δημόσια ασφάλιση (κύρια και επικουρική περιορισμένου ύψους)-επαγγελματική-ιδιωτική.
Για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, υπάρχει ήδη πλήρες σχέδιο, το οποίο είχε επιμεληθεί ο τότε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μιταράκης.

Το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη που δόθηκε στη δημοσιότητα σκιαγραφεί τους βασικούς άξονες της επικείμενης κυβερνητικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων η μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικές, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης: δηλαδή επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια θα παραμείνουν σε εθελοντική βάση, όπως ισχύει, αλλά εξετάζεται η εισαγωγή σημαντικών φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτά.

Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου ήταν μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη. Διαπιστευτήριά του, οι θητείες του δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Λουκά Παπαδήμο (2010 – 2012) ως σύμβουλός τους σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος.

Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα