ΑΘΗΝΑ
13:00
|
08.08.2022
Παγκόσμια αλληλεγγύη στον Λίβανο που πενθεί και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που καταγράφονται στον Λίβανο την επόμενη μέρα των ισχυρότατων εκρήξεων που συντάραξαν χθες τη Βηρυτό. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

“Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διευκρινίζοντας ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

“Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές” εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για “λίγο λιγότερο” από έναν μήνα, καθώς η έκρηξη κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

“Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους”, είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα για την ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη και ότι τα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

Στην χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος ενώ αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.

ΗΠΑ, Ιράν, Ρωσία, της Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράκ, Κατάρ, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Ισραήλ έστειλαν άμεσα μηνύματα συμπαράστασης στον λαό του Λιβάνου ενώ παγκόσμια αλληλεγγύη συνεχίζεται με κάθε χώρα να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια.

Κύπρος, ξεκινά η αποστολή βοήθειας

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι κυπριακές Αρχές, ούτως ώστε να επισπευστεί η αποστολή κάθε δυνατής βοήθειας προς τις Αρχές του Λιβάνου, καθώς εντός των επόμενων ωρών μεταβαίνουν στον Λίβανο 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας για συμβολή στις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων. Επιπλέον, μεταφέρονται 8 σκύλοι ιχνηλάτες με τους χειριστές τους, από Αστυνομία και ΕΜΑΚ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνηση του Λιβάνου για βοήθεια και αμέσως τέθηκαν σε κινητοποίηση οι υπηρεσίες.

Εντός των επομένων ωρών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με όλους τις αρμόδιους φορείς, ενώ προγραμματίζεται αποστολή και ιατρικού εξοπλισμού αλλά και φαρμάκων προς τον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού τράνταξαν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις τις Κύπρου προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες.

 Η ανησυχία για την πηγή των εκρήξεων αντικαστάθηκε σήμερα από την ανησυχία για μια ενδεχόμενη μόλυνση της ατμόσφαιρας της Κύπρου από τις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν από τις μεγάλες εκρήξεις στη Βηρυτό.

Οι κυπριακές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι έγιναν μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα οξείδια του αζώτου, που είναι ο πιο κοντινός ρύπος στη χημική σύσταση του υλικού, από το οποίο προήλθε η έκρηξη, δηλαδή την νιτρική αμμωνία. 

Από τις φοβερές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου καταστράφηκε η Κυπριακή Πρεσβεία ενώ τραυματίστηκε ελαφρά η Κύπρια επιτετραμμένη. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών τραυματίστηκαν επίσης τρεις Κύπριοι πολίτες που ζουν στον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει αύριο 6/8, ναυλωμένη πτήση για άμεση επιστροφή των Κυπρίων και των νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Λίβανο καλώντας τους ενδιαφερομένους να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://connect2cy.gov .σήμερα μέχρι 22:00 ή να καλέσουν στο 22801000 (μέχρι 16:00).

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο.

Μήνυμα συμπαράστασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Τις Πυραμίδες της Γκίζας φώτισε όλη τη νύχτα με τη σημαία του Λιβάνου η Αίγυπτος, δείχνοντας και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την αλληλεγγύη της προς το λαό της χώρας αυτής που επλήγη με τραγικό τρόπο από την πολύνεκρη έκρηξη του λιμανιού στη Βηρυτό.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση του Λιβάνου και στον λαό της χώρας.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης εξέφρασε την ευχή για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και υπομονή και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση του Λιβάνου όποια βοήθεια μπορεί να παράσχει.

Σακελλαροπούλου: Ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου

Τα θερμά της συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών εκρήξεων στη Βηρυτό, εξέφρασε με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό. Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας” αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει: “Θερμά συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Aoun και τις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου”.

Η Άγκυρα προσφέρεται να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας

Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) είναι μεταξύ αυτών που αναζητούν επιζώντες στη Βηρυτό, ενώ η Άγκυρα έχει προσφερθεί να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και να βοηθήσει με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αγκυρα προσέφερε τη βοήθειά της και περιμένει απάντηση. “Μεταφέραμε την προσφορά μας για βοήθεια” συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εγκατάστασης νοσοκομείου (εκστρατείας) και “αναμένουμε την απάντηση της λιβανέζικης πλευράς”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Τα μέλη του IHH έσκαβαν στα χαλάσματα προκειμένου να βρουν επιζώντες και για να ανασύρουν νεκρούς, ενώ το ανθρωπιστικό ίδρυμα οργάνωσε και συσσίτιο σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μουσταφά Οζμπέκ, αξιωματούχος της οργάνωσης.

“Παρέχουμε βοήθεια με ένα ασθενοφόρο για να μεταφέρουμε ασθενείς. Μπορεί να προσφέρουμε βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου”, δήλωσε ο ίδιος.

Σασόλι: Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τον Λίβανο

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο twitter, ανέφερε: “Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή” και τόνισε ότι “η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει τον Λίβανο σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία συμμετέχουν στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

“Μοιραζόμαστε το σοκ και τη λύπη των πολιτών της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και άφησε πολλούς περισσότερους τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους” τόνισε ο Γιάνες Λέναρσιτς.

“Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών”.

“Ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη” διευκρίνισε.

“Η ΕΕ ενεργοποίησε επίσης το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τη στήριξη των αρχών του Λιβάνου για την αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής. Είμαστε στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του και είμαστε έτοιμοι για ενεργοποίηση περισσότερης βοήθειας” διαβεβαίωσε.

Την Πέμπτη στη Βηρυτό ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στη Βηρυτό και θα συναντηθεί με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν, που μίλησε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λίγο μετά την έκρηξη, έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο, με χώρα με βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα