ΑΘΗΝΑ
13:43
|
28.09.2024
Διαρροές της συμφωνίας στον Τύπο, εκμετάλλευση εμπιστευτικών συναλλάγων και ύποπτη συναλλακτική δραστηριότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ερευνά καταγγελίες για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και την πραγματοποίηση ύποπτων συναλλάγων από την Eastman Kodak, λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας της ύψους 765 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή φαρμακευτικών συστατικών κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, μία ημέρα πριν η Kodak ανακοινώσει επισήμως τη λήψη του αστρονομικού δανείου ύψους 765 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση Τραμπ, απέστειλε σε μέσα ενημέρωσης του Ρότσεστερ, αντίγραφο της συμφωνίας – χωρίς όμως να επισημάνει ότι η είδηση δεν πρέπει να δημοσιευτεί πριν την Τρίτη (28/7).

Μετά τη δημοσίευση της είδησης στις 27 Ιουλίου, ο όγκος συναλλαγών επί της μετοχής της Kodak εκτινάχθηκε και η τιμή του τίτλου σημείωσε “άλμα” σχεδόν 25%. Μετά δε την επίσημη ανακοίνωση στις 28 Ιουλίου, η μετοχή κατέγραψε αστρονομικά κέρδη άνω του 300%.

Η SEC διερευνά επίσης καταγγελίες για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, που αφορούν συγκεκριμένα 1,75 εκατομμύρια δικαιώματα αγοράς μετοχών τα οποία έλαβε ως μπόνους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jim Continenza, μία ημέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση λήψης του δανείου.

Η εταιρεία ανέφερε από την πλευρά της, ότι επρόκειτο για τακτικές, προγραμματισμένες αγορές και ότι τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην SEC καταδεικνύουν ότι ο Continenza δεν έχει προς το παρόν ρευστοποιήσει αυτές τις μετοχές.

Η έρευνα της SEC ξεκίνησε μία ημέρα μετά την έκκληση της γερουσιαστού Elizabeth Warren προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να διερευνήσει τις κινήσεις της Kodak, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί “το τελευταίο παράδειγμα ασυνήθιστης συναλλακτικής δραστηριότητας που συνδέεται με μια σημαντική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ”.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ οι μετοχές της Kodak υποχώρησαν κατά 9% μετά την είδηση ότι η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, σε ανακοίνωσή του προς το Forbes ανέφερε ότι η ομάδα εσωτερικής επικοινωνίας της Kodak δεν σκόπευε να δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η WSJ ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να διαγράψουν την είδηση, η οποία όμως εν τω μεταξύ είχε ήδη δημοσιευθεί. 

Σημειώνεται, ότι η είσοδος της Kodak στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί ριζική αλλαγή προσανατολισμού για την εταιρεία, η οποία εδώ και έναν αιώνα δραστηριοποιούταν στην αγορά των φωτογραφικών μηχανών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία, κατέθεσε το 2012 αίτηση ένταξης στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, καθώς δεν κατάφερε να γίνει ανταγωνιστική στο τερέν της παραγωγής φωτογραφικών μηχανών κινητής τηλεφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα