ΑΘΗΝΑ
00:31
|
20.04.2024
Επιφυλάξεις και κριτική στάση χαρακτηρίζουν την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιφυλάξεις και κριτική στάση χαρακτηρίζουν την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η «Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», ενώ σημείωσε πως η διαπραγμάτευση θα ήταν πολύ καλύτερη αν είχε συγκλιθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό την χάραξη εθνικής στρατηγικής και ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

Επιφυλάξεις για το ότι μια μερική συμφωνία «ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας» εξέφρασε το ΚΙΝΑΛ. Απεύθυνε δε έκκληση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και διαμήνυσε πως «Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «απλοποίηση μιας πολύ σύνθετης κατάστασης»  εκτιμώντας πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Ζητάει δε διευκρινήσεις για την επήρεια Ρόδου και Κρήτης και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του Καστελόριζου, ενώ δηλώνει πως θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα