ΑΘΗΝΑ
15:59
|
26.04.2024
Διαψεύδεται ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου που μετάφερε τη νιτρική αμμωνία στη Βηρυτό έλαβε κυπριακή υπηκοότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα, προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση.

Πολλά ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας του Λιβάνου, τον Γκρετσούσκιν ως τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό, στην οποία ανήκε το πλοίο Rhosus, που προσάραξε το 2014 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πλοιοκτήτης διαμένει μόνιμα στην Λεμεσό, γεγονός που κινητοποίησε τις κυπριακές αρχές.  

Σε επικοινωνία πάντως της DW με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, κατέστη σαφές ότι η αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση για τον ιδιοκτήτη του πλοίου και για το αν αυτός διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι οι κυπριακές αστυνομικές αρχές επικοινώνησαν με την Interpol Bηρυτού, για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας που συνταρράσει τον Λίβανο.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από πλευράς των αρχών του Λιβάνου για οποιοδήποτε θέμα σε σχέση με την έκρηξη στη Βηρυτό. 


Σημειώνεται ότι το Rhosus έφερε σημαία της Μολδαβίας και μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από της Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Λόγω βλάβης, έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, το 2013, και κατόπιν έρευνας, απαγορεύτηκε να συνεχίσει την πορεία του.

Ο απόπλους του από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου απαγορεύτηκε όμως, είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη.

Έναν χρόνο μετά, το 2014 , ο πλοιοκτήτης εγκατέλειψε την υπόθεση. Το πλήρωμα, κυρίως αποτελούμενο από Ουκρανούς ναυτικούς, έπειτα από μακρά κράτηση, απελευθερώθηκε, ενώ το νιτρικό αμμώνιο κατασχέθηκε και κρατήθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι.

Πηγή: DW

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα