Σε συνθήκες κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ξύπνησε σήμερα ο λαός του Λιβάνου. Με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για τους εκατοντάδες νεκρούς, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και τους πάνω από 5.000 τραυματίες, επιχειρείται να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε μία προσπάθεια να ανοίξουν δρόμοι, να επιταχυνθεί η χορήγηση βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη αλλά και να ξεκινήσουν οι έρευνες για την διαλεύκανση των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.
Τα συνεργεία διάσωσης και εντοπισμού εκατοντάδων ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι καταφθάνουν πλέον σχεδόν από κάθε γωνιά της γης με πρώτες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό για να δείξει πως ο Λίβανος «δεν είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση». Ο Γάλλος ηγέτης ενδεχομένως να βάλει «νερό στο κρασί του» και να παραμερίσει, για λίγο, τις απαιτήσεις και τις πιέσεις για «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» προσφέροντας αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιχειρήσει να «σφραγίσει» τις επικείμενες εξελίξεις μεταξύ άλλων σε θέματα οικονομίας, πολιτικής και Ενέργειας, ώστε να προλάβει τους ανταγωνιστές σε ΕΕ (Γερμανία) και ΝΑΤΟ (ΗΠΑ).
Ποιος φταίει;
Οι εγκληματικές ευθύνες για χρόνια «αμέλεια» δείχνουν ως τώρα να επικεντρώνονται στους επικεφαλής ασφαλείας και διαχείρισης του λιμανιού της πρωτεύουσας από το 2014 ως σήμερα, οι οποίοι τέθηκαν από την Τετάρτη σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό την επίβλεψη του στρατού με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι «αρμόδιοι» διαχειριστές του λιμανιού της Βηρυτού, όπου χτυπούσε η καρδιά της ρημαγμένης οικονομίας της χώρας, φαίνεται πως κώφευαν επιδεικτικά (αν όχι εγκληματικά!) στις επίμονες κρούσεις και καταγγελίες τελωνειακών και άλλων υφιστάμενών τους που επί χρόνια τους προειδοποιούσαν για τους κινδύνους επισφαλούς φύλαξης 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου (ουσίας εξαιρετικά εύφλεκτης και επικίνδυνης που χρησιμοποιείται για λιπάσματα και πυροδότηση εκρήξεων σε λατομεία κ.α.). Οι αναφορές του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και του προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στην επίμαχη αποθήκη-ωρολογιακή βόμβα όπου φυλασσόταν το (κατασχεθέν από το 2014!) φορτίο θεωρούνται ενδεικτικές για την πιθανή αιτία της τραγωδίας: το ενδεχόμενο δυστυχήματος σε συνθήκες που, δεν αποκλείεται, κάποιοι να αξιοποίησαν σκοπίμως…
Η αλληλεγγύη «ασπίδα» απέναντι στην καταστροφή
Μετά το σοκ και την οδύνη από την φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια δείχνει να είναι το μόνο ισχυρό «φάρμακο» απέναντι στα βαθιά τραύματα και τα συντρίμμια της καταστροφής. «Πυρετός» προσφοράς δείχνει να έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του λιβανέζικου λαού. Σε πείσμα των ξένων Μέσων Ενημέρωσης και άλλων «καλοθελητών» που προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος για «λαϊκή οργή», (αξιοποιώντας τον δικαιολογημένο θυμό για απαντήσεις και τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της φονικής έκρηξης), εκατοντάδες χιλιάδες ανοίγουν τα σπίτια τους και φιλοξενούν αγνώστους. Προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Γίνονται αιμοδότες. Εθελοντές σε συνεργεία εντοπισμού εγκλωβισμένων. Γιατροί ή νοσηλευτές όταν δεν δουλεύουν διπλές βάρδιες προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς και τραυματίες, που δεν κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την είσοδο των (κατάμεστων από θύματα)_ νοσοκομείων της Βηρυτού.
«Τα σπίτια μας είναι ανοικτά»!
Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού. Η πλατφόρμα “Thawramap” που είχε δημιουργηθεί για να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι τα σημεία διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων ενάντια σε διαφθορά και φτώχεια από σήμερα φιλοξενεί λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπουντ είχε εκτιμήσει μιλώντας την Τετάρτη σε ΜΜΕ πως οι άνθρωποι που έμειναν δίχως στέγη λόγω της καταστροφικής έκρηξης ενδέχεται να ανέρχονται στις 300.000! Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις τεράστιες καταστροφές «διορθώνονται» καθημερινά με τις τελευταίες να δείχνουν πως ξεπερνούν τα 15 δισ. δολάρια. Το κόστος δείχνει δυσβάσταχτο δεδομένου ότι ο Λίβανος εδώ και μερικά χρόνια παραπαίει υπό το βάρος μίας μακροχρόνιας συστημικής κρίσης σε διάφορα επίπεδα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ που σχηματίστηκε μετά από πολλά βάσανα, έχει αναλάβει να παζαρέψει την διαχείριση της χρεοκοπίας με επίδοξους πιστωτές-κοράκια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Η ευθύνη που έχει αναλάβει είναι μεγαλύτερη από τις διαφαινόμενες ικανότητές της και ενδεχομένως να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, στην αντικατάστασή της. Πιθανώς κάποια γεγονότα να δρομολογηθούν μετά τις 18 Αυγούστου, οπότε αναβλήθηκε η ανακοίνωση απόφασης δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη για τους αυτουργούς της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στις 14 Φεβρουαρίου του 2005.
Σε κάθε περίπτωση, οι επικείμενες εξελίξεις από εδώ και μπρος, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του λιβανέζικου λαού να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον, αναμένονται πολλές και σημαντικές…