ΑΘΗΝΑ
05:16
|
24.04.2024

Απευθύνοντας εκκλήσεις για «συνεργασία στη Λιβύη» οι υπουργοί Εξωτερικών Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησαν το μεσημέρι επίσκεψη στην Τρίπολη συναντώντας τον πρωθυπουργό […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απευθύνοντας εκκλήσεις για «συνεργασία στη Λιβύη» οι υπουργοί Εξωτερικών Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησαν το μεσημέρι επίσκεψη στην Τρίπολη συναντώντας τον πρωθυπουργό της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας» Φαγιέζ Σάρατζ.

Ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη παρατήρησε ότι μολονότι δεν έχει επιτευχθεί επίσημα συμφωνία εκεχειρίας επικρατεί «ηρεμία στο έδαφος». Πρόσθεσε πως η συνεργασία είναι «σημαντική αφού δεν έχει λυθεί το πρόβλημα παρά την ησυχία». Κάλεσε επιπλέον την ΕΕ να δώσει «σθεναρή υποστήριξη και να πάρει συγκεκριμένα βήματα» στην περίπτωση της Λιβύης. Επέμεινε στην απαίτησή του να παραδοθούν οι στρατηγικές πόλεις Σύρτη και Τζούφνα στο στρατό της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας» υποστηρίζοντας πως γίνονται διαβουλεύσεις με αυτό το στόχο.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί νωρίτερα στη Βαλέτα συζητώντας τα περιθώρια στενότερης συνεργασίας στη Λιβύη (κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Νότια Ευρώπη), διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας. Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιιτκή Ζοζέπ Μπορέλ. Η ατζέντα των συνομιλιών αφορούσε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιφερειακά (συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και την κατάσταση στην Α. Μεσόγειο) και διεθνή ζητήματα. Δεν παρέλειψε αιχμές κατά της συμμετοχής της Γερμανίας (με τη φρεγάτα ΑΜΒΟΥΡΓΟ) στην αποστολή της ΕΕ «ΕΙΡΗΝΗ» για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, παρατηρώντας πως η εξέλιξη «δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση». Ερμήνευσε μάλιστα την απόφαση του Βερολίνου σαν «αποτέλεσμα πίεσης της Γαλλίας».

Πριν φύγει από την Τρίπολη της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην πόλη πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν (με προνομιακούς όρους) συμφωνίες για μπίζνες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα