ΑΘΗΝΑ
02:50
|
20.04.2024

Με στόχο την εμβάθυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με χώρες πρόθυμες να διευκολύνουν τα σχέδια και τις κινήσεις ανταγωνισμού των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με στόχο την εμβάθυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με χώρες πρόθυμες να διευκολύνουν τα σχέδια και τις κινήσεις ανταγωνισμού των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, 11 Αυγούστου περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να μεταβεί την Τρίτη στην Πράγα για συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις και τον Τσέχο ομόλογο του Τόμας Πέτριτσεκ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πολωνία και τη Σλοβενία και την Παρασκευή 14 Αυγούστου θα ολοκληρώσει την περιοδεία στην Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και τον υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Πομπέο ανέφερε πως οι τέσσερις χώρες που θα επισκεφθεί από βδομάδα είναι όλες «μεγάλοι φίλοι της Αμερικής». Προέβλεψε ότι το ταξίδι θα είναι «πολύ σημαντικό και παραγωγικό».

Αίσθηση προκάλεσαν οι επακόλουθες δηλώσεις του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ που ανέφερε πως στην ατζέντα των συνομιλιών δεν θα συμπεριλαμβάνεται η σχεδιαζόμενη αναδιάταξη περίπου 12.000 Αμερικανών στρατιωτικών από βάσεις της Γερμανίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι χώρα στην οποία πρόκειται να μεταφερθούν Αμερικανοί στρατιώτες, η συνεργασία μας για την ασφάλεια επικεντρώνεται σε άλλους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα