ΑΘΗΝΑ
06:05
|
26.06.2024
Ο Αριτάνα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αριτάνα, εμβληματικός αρχηγός των αυτοχθόνων της φυλής Γιαγουαλαπίτι και ένας από τους σημαντικότερους ιθαγενείς αρχηγούς της Βραζιλίας, πέθανε από κορονοϊό, σε ηλικία 70 ετών, ανακοίνωσε ο ανιψιός του, Ιανό Γιαουαλαπιτί.

“Επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του”, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αριτάνα, ο οποίος ήταν υπερτασικός, διακομίσθηκε με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια στο νοσοκομείο της Γκοϊάνια πριν από δύο εβδομάδες.

Ο γιατρός του Σέλσο Κορέια Μπατίστα, ο οποίος εξυπηρετεί τους αυτόχθονες στην περιοχή του πάρκου Σίνγκου, μετέφερε αρχικά τον Αριτάνα στη μικρή πόλη του Μάτο Γκρόσο, Γκαναράνα, όπου όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Χωρίς μονάδα εντατικής θεραπείας και καθώς δεν μπορούσε να διασφαλισει την αερομεταφορά του, ο Μπατίστα αποφάσισε να οδηγήσει ο ίδιος για 10 περίπου ώρες προκειμένου να μεταφέρει τον Αριτάνα στο νοσοκομείο της Γκοϊάνια, όπου και κατέληξε.

Ο Αριτάνα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, κυρίως των αυτοχθόνων του Σίνγκου και ήταν ένας από τους τελευταίους ομιλητές της γλώσσας των Γιαγουαλαπίτι. Από την ίδια περιοχή κατάγεται και ο εμβληματικός ηγέτης των ιθαγενών, Ραονί Μετουκτίρε.

O Αριτάνα συνεργάστηκε με τους αδελφούς Βίλας-Μπόας για να δημιουργήσει το Εθνικό Πάρκο Σίνγκου, την πρώτη προστατευόμενη περιοχή του Αμαζονίου για αυτόχθονες όπου ζουν 16 φυλές.

Ο θάνατός του υπογραμμίζει την απειλή που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς της Βραζιλίας από τη νέα πανδημία κορονoϊού που έχει εξαπλωθεί στις ευάλωτες κοινότητές τους, όπου μολύνθηκαν χιλιάδες και πέθαναν εκατοντάδες.

Σύμφωνα με την Οργάνωση APID, 631 αυτόχθονες έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από την Covid-19, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 22.325 κρούσματα στην κοινότητά τους.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας αναφέρει σημαντικά μικρότερο αριθμο θανάτων (294) και κρουσμάτων (16.509) καθώς δεν καταμετρά τους αυτόχθονες που έχουν εγκαταλείψει τη γη τους και ζουν σε αστικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι στις μισές από τις 300 φυλές ιθαγενών της Βραζιλίας έχουν επιβεβαιώσει μολύνσεις κορονοϊού,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα