ΑΘΗΝΑ
10:19
|
19.04.2024
Η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9.5% και όχι κατά 14% όπως είχε εκτιμηθεί τον Μάιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ύφεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η βρετανική οικονομιά αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9.5%. Το ποσοστό είναι μεγάλο – σηματοδοτεί τη μεταλύτερη ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας εδώ κι εκατό χρόνια για τη χώρα – αλλά οι αρχικοί υπολογισμοί προέβλεπαν ύφεση της τάξης του 14%.

Στην πρώτη επίσημη πρόβλεψή της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε ότι ο δείκτης της ανεργίας θα ανέβει “αισθητά”, αλλά σε γενικές γραμμές η επανάκαμψη θα συμβεί “νωρίτερα και πιο γρήγορα” σε σύγκριση με τους υπολογισμούς του Μαΐου.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δαπάνες του μέσου βρετανικού νοικοκυριού σε ρούχα και οικιακό εξοπλισμό έχουν επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα, ενώ παραμένουν αυξημένες οι δαπάνες για φαγητό και οι καταναλώσεις οικιακής ενέργειας.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται ακόμα οι επενδύσεις και οι δαπάνες για διασκέδαση και ψυχαγωγία εκτός σπιτιού.

Αργή ανάκαμψη

Παρά τα καλά νέα σε σχέση με το ποσοστό της προσδοκώμενης ύφεσης, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι μια επίπονη και μακρόσυρτη διαδικασία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 9% το 2021 και 3.5% το 2022, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη να δίνει ως χρονικό σημείο επιστροφής της οικονομίας σε μεγέθη αντίστοιχα με αυτά πριν της κρίσης τους κορονοϊού, στα τέλη του 2021.

Η ανεργία, πάντως, αναμένεται να εκτοξευτεί, από το σημερινό 3.9% στο 7.5% μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και θα έχει σταματήσει πλέον η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τα κρατικά πακέτα στήριξης.

Πτώση αναμένεται και στους μισθούς και στο μέσο οικογενειακό εισόδημα για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση. Και όλα αυτά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού και ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η διαπραγμάτευση του εμπορικού συμφώνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2021.

Με πληροφορίες από BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα