ΑΘΗΝΑ
13:56
|
26.04.2024
Υπεγράφη η συμφωνία των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. "Για μας η συμφωνία είναι ανύπαρκτη" λέει η Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, Σάμεχ Σούκρι, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο.

Σε σύντομη ομιλία που εκφώνησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ν. Δένδιας διέκρινε μία «νέα εποχή» στις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, ισχυριζόμενος πως έτσι «λύθηκαν προβλήματα ετών».

Μολονότι απέφυγε να αναφερθεί σε βασικά σημεία της συμφωνίας (που φέρεται να αφορά μερικό καθορισμό της ΑΟΖ αμφοτέρων χωρών) τόνισε πως το αποτέλεσμα επήλθε επειδή δρομολογήθηκαν «λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας». Χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, «υποδειγματική» εκτιμώντας πως οδήγησε «σε μία δίκαιη συμφωνία».

Πρόσθεσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα σε δύο φιλικές χώρες «που σέβονται την Ιστορία τους» σε αντίθεση με το «ανύπαρκτο» τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που, όπως ανέφερε, «ανήκει στον κάλαθο της Ιστορίας έπειτα και από τη σημερινή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου».

Κάλεσε μάλιστα και άλλες χώρες της περιοχής, (συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της Τουρκίας) να ξεκινήσουν « εάν το επιθυμούν» ανάλογες διαπραγματεύσεις «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» επειδή προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η συμφωνία «επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οργή Άγκυρας: “Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη”

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στην υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου με τον ισχυρισμό πως είναι ανύπαρκτα τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

” Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση, “δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι” διαμηνύεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

“Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2003, τώρα με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Με την εν λόγω συμφωνία επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης” τονίζεται.

Κλείνοντας, η Άγκυρα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως δεν θα “επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα