ΑΘΗΝΑ
07:51
|
26.04.2024
Μια έκθεση από το Foreign Policy ισχυρίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν παρενέβη προσωπικά για να βεβαιωθεί ότι η λέξη «κατοχή» παραλείφθηκε από την πλατφόρμα του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια έκθεση από το Foreign Policy ισχυρίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν παρενέβη προσωπικά για να βεβαιωθεί ότι η λέξη «κατοχή» παραλείφθηκε από την πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις συζητήσεις, η κίνηση του Μπάιντεν έγινε μετά από έντονη πίεση από ομάδες υπερ του Ισραήλ. Οι βοηθοί του πιθανού δημοκρατικού υποψηφίου κάλεσαν επίσης προοδευτικούς αντιπροσώπους και τους ενθάρρυναν να εγκαταλείψουν το αίτημα για γλώσσα κατοχής.

Τον περασμένο μήνα, η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή απέρριψε συντριπτικά μια πρόταση για την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ και την προσθήκη της λέξης «κατοχή» στην πλατφόρμα. Η ψηφοφορία ήταν 34-117. Όπως ανέφερε ο Τζος Ρούμπνερ στο Mondoweiss, η προτεινόμενη πρόταση ήταν στην πραγματικότητα μια αποδυναμωμένη έκδοση μιας ισχυρότερης τροπολογίας που είχε εγκριθεί από Παλαιστίνιους-Αμερικανούς αντιπροσώπους.

Οκτώ Παλαιστίνιοι-Αμερικανοί εκπρόσωποι του DNC έστειλαν μια επιστολή στην επιτροπή πλατφόρμας, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι αποκόπηκαν από τη διαδικασία σύνταξης, ενώ καλωσορίστηκαν ανοιχτά οι φωνές υπέρ του Ισραήλ. «Η έκφραση ακλόνητης υποστήριξης για μια χώρα που συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο ενώ κλέβει την παλαιστινιακή γη, παγιώνει το απαρτχάιντ και αρνείται ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των οικογενειών μας είναι απαράδεκτη. Είναι απαράδεκτο για εμάς – είναι απαράδεκτο για την αυξανόμενη πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος, και θα πρέπει να είναι απαράδεκτο για κάθε Αμερικανό που στοχεύει στην αληθινή ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία », αναφέρει η επιστολή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπάιντεν αντιμετώπισε πιέσεις από αντιπολεμικές ομάδες που αναζητούν μια πιο προοδευτική εξωτερική πολιτική από τον πρώην αντιπρόεδρο. Μια επιστολή που επικρίνει τον εσωτερικό κύκλο του Μπάιντεν που αποτελείται από ‘γεράκια’ του πολέμου έχει υπογραφεί από περισσότερους από 275 εκπροσώπους των Δημοκρατικών, σχεδόν όλοι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς.

Στο άρθρο του Foreign Policy μιλά ο συνιδρυτής του Αραβικού Αμερικανικού Ινστιτούτου και εκπρόσωπος της επιτροπής της Δημοκρατικής πλατφόρμας του 2016, Τζέιμς Ζόγκμπι σχετικά με την παράλειψη. “Με μπερδεύει η άρνηση να βάλουν τη λέξη «κατοχή», είναι η πρώτη φορά που αναφέραμε τη λέξη «οικισμός» και η πρώτη φορά που ζητήσαμε ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Είναι μια καλύτερη πλατφόρμα, αλλά είναι 30 χρόνια πίσω από την εποχή. Δεν χάνονται ψήφοι αναφέροντας τη λέξη «κατοχή»”, είπε.

Πηγή: Mondoweiss.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα