ΑΘΗΝΑ
04:53
|
13.09.2024
Έντονα είναι πλέον τα σημάδια αποσύνθεσης (από κάθε άποψη) στην αγορά εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονα είναι πλέον τα σημάδια αποσύνθεσης (από κάθε άποψη) στην αγορά εργασίας, ενώ οι δυσμενείς εξελίξεις προοιωνίζονται ενα κοινωνικά ‘θερμό’ φθινόπωρο.

Οι θέσεις εργασίας χάνονται κατά χιλιάδες, το πουλόβερ των εργασιακών δικαιωμάτων ξηλώνεται σταθερά, αρχής γενομένης από τον τουριστικό κλάδο, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον προθάλαμο της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί, ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ξενοδοχοϋπαλλήλου, διότι ζήτησε αντίγραφο της σύμβασης εργασίας του! Ο εργαζόμενος, ο οποίος υπέβαλε μήνυση, δέχθηκε επίθεση από συγγενείς του εργοδότη του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι αυθαίρετες περικοπές μισθών και η 12ωρη απασχόληση χωρίς ρεπό, τείνουν να γίνουν ο κανόνας σε έναν κλάδο που επλήγη βάναυσα από την υγειονομική κρίση, ενώ η εργοδοτική πλευρά ενισχύθηκε κατά προτεραιότητα από το κράτος.

Και φυσικά, η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν περιορίζεται στον τουριστικό κλάδο.

Νάρκη κάτω από το χαλί

Επεκτείνεται σαν μικρόβιο στις ανοιχτές πληγές της αγοράς εργασίας, δεδομένου ότι τόσο η εμφανής όσο και η κρυφή ανεργία, χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός για την καταπάτηση ακόμη και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ‘ΕΡΓΑΝΗ’, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά κατά 170.470, σε σχέση με τις 281.775 που είχαν δημιουργηθεί το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Εντωμεταξύ, σε θέση εργασίας με ημερομηνία λήξεως βρίσκονται περίπου 330.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε αναστολή. Καθεστώς, το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί εις το διηνεκές.

Παράλληλα, ακόμη και οι προσλήψεις που κατεγράφησαν τον Ιούλιο, αφορούσαν κατα το ήμισυ ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντί για πλήρη εργασία.

Την ίδια ώρα, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν νέο άλμα της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, ενώ τους τελευταίους 11 μήνες χάθηκαν σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, με την επιτροπή Πισσαρίδη να προτείνει παρεμβάσεις στα εργασιακά, με το υπουργείο Εργασίας να προωθεί νέο νομοθετικο πλαίσιο για την ενίσχυση της τηλεργασίας και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύματος πανδημίας που θα οδηγήσει (εφόσον απαιτηθεί) σε εργασιακό lock down ανά κλάδο, η χώρα θα αφήσει πίσω την θερινή περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών λειτούργησαν σαν βαλβίδα εκτόνωσης των ασφυκτικών πιέσεων στην απασχόληση και το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα