ΑΘΗΝΑ
17:32
|
19.04.2024

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλα και οι αντιδράσεις, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αλλα και οι αντιδράσεις, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Βαλέτα της Μάλτας, ανέβασε χθες tweet στο οποίο αναφέρει, ότι «οι καλές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφεύγουμε μονομερείς ενέργειες».  Εξάλλου, στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, θα βρίσκονται ως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.  

Σε ένα άλλο tweet ο Μπορέλ, ανέφερε:  «Συνεχίζουμε την ανταλλαγή απόψεων με τον Tσαβούσογλου, σχετικά με το πώς να αντιστραφούν οι  τρέχουσες αρνητικές τάσεις και να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πάντως η Αίγυπτος απάντησε στις αντιδράσεις της Τουρκίας, όσον αφορά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.  Συγκεκριμένα, ο Άχμεντ Χάφεζ, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου εξωτερικών, έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, σχολιάζοντας την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δήλωσε:  «Μια ισχυρή Τουρκία έχει την ικανότητα να χαλάσει όλα τα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο.  Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες κήρυξε άκυρη τη λεγόμενη Συμφωνία Θαλάσσιας Οριοθέτησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν πολύ ορθές και σωστές. Ελπίζουμε οι δύο χώρες να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα και να μην επιχειρήσουν να αρπάξουν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Αυτό που απαιτείται για αυτό είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η αποφυγή των παιχνιδιών ορισμένων παραγόντων εκτός της περιοχής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα