ΑΘΗΝΑ
13:31
|
08.08.2022

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κινητοποίηση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων από  διαφορετικές πλευρές.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική «μαστίγιο και καρότο» προς την Τουρκία, έχει ηθελημένα ή άθελα της, ενισχύσει την επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα της περιοχής.  Παρόμοια τακτική έχει υιοθετήσει και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας την Τουρκία να ενεργεί ανεξέλεγκτα.  Τώρα ο Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνειδητοποιούν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο, και προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.  Στην δήλωση του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει:

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία.

Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης.

Η παρούσα πορεία ενεργειών δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα