ΑΘΗΝΑ
08:38
|
26.04.2024

Στους επτά έφτασαν οι νεκροί στην Εύβοια από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου.   Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στους επτά έφτασαν οι νεκροί στην Εύβοια από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου.   Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, στα Πολιτικά Ευβοίας, έχασαν την ζωή τους δύο ηλικιωμένοι, 85 και 86 ετών, οι οποίοι διέμεναν σε υπόγειο, καθώς και ένα βρέφος οκτώ μηνών, το οποίο διέμενε με τους γονείς επίσης σε υπόγειο.  Ο τρίτος ηλικιωμένος που έχασε την ζωή του, ήταν 70 χρονών και κατοικούσε στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας. Τα δύο τελευταία θύματα που βρέθηκαν ήταν μια 35χρονη με τον σύζυγο της. Οι δρόμοι σε αρκετές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένοι. Στην περιοχή επιχειρούν ένα Σούπερ Πούμα τρεις λέμβοι, 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα.  Η πυροσβεστική μετέφερε σε ασφαλή μέρη 25 πολίτες, αφού έχουν φουσκώσει όλα τα ποτάμια της περιοχής και το νερό έχει πλημμυρίσει τους δρόμους. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη αφού αρκετοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν ρωτήθηκε γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 για τις έκτακτες ανάγκες, υποστήριξε ότι αν λειτουργούσε ο συγκεκριμένος αριθμός θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού όπως είπε δεν μπορείς να ζητήσεις την εκκένωση μιας πλημμυρισμένης περιοχής.

“Aν λειτουργούσε το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Άρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή. Αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν. Να είμαστε σεμνοί και σοβαροί μπροστά σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 δεν είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο. Έχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112” δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί αύριο στην Εύβοια, ενώ στο twitter ανέβασε το ακόλουθο μήνυμα: “Εκφράζω την βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή”,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα